300 ml teplej vody
1 ČL cukru
1 balenie sušeného droždia
600 g hladkej múky
1/2 - 1 PL soli
4 PL olivového oleja
Príprava
Kroky: 8
Najskôr pripravím kvások. Do teplej vody vmiešam cukor a sušené droždie. Prikryjem a nechám zopár minút postáť, aby droždie začalo bublať.
Do misy kuchynského robota odvážim múku, pridám k nej soľ, olivový olej a už hotový kvások.
Miesim, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkého cesta, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Na záver ešte zvyknem cesto premiesiť aj ručne, na pracovnej ploche.
Vymiesené cesto dám späť do misy, prikryjem a nechám hodinu kysnúť.
Po hodine vykysnuté cesto presuniem na pracovnú plochu, "povyťahujem" do tvaru obdĺžnika a zrolujem. Vznikne tak bochník, ktorý preložím do menšej formy na biskupský chlebík (spojom dole). Formu vystieľam papierom na pečenie, aby som chlieb vedela po upečení bezpečne vybrať z formy.
Pripravený chlieb nechám vo forme kysnúť ďalšiu hodinu (opäť prikrytý).
Rúru vyhrejem na 190 stupňov a vykysnutý chlieb v nej pečiem približne 20 minút.
Chlieb opatrne vyberiem z formy (pozor aby ste sa nepopálili!) a dám ho ešte približne na 5 - 10 minút dopiecť priamo na mriežku, aby bol rovnomerne prepečený aj zo spodu a z bokov.
Ja som použila hladkú pšeničnú múku T 700, recept však bude fungovať aj s hladkou špaldovou múkou. Alebo buďte odvážni a skúste si nakombinovať hladkú múku s celozrnnou.
Pre zmenu zase inokedy primiešajte do cesta celú rascu, či rôzne semienka. Soľ pridajte podľa toho ako ste zvyknutí, resp. ako veľmi tá vaša "solí".
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Chrumkavý chlieb bez droždia
Kysnuté cesnakové pagáče
Syrové praclíky
"Burgyňáky"
Maslové uzlíky
Veľkonočné judáše
Kvásková vianočka
Kváskové panettone
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Medová torta
Mandľová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Tvarohové fánky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Škoricové muffiny
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje