Best Recipes
s bielym jogurtom

Špaldový chlieb

Nasledujúci recept je dôkazom toho, že upiecť domáci chlieb nemusí byť vôbec náročné. Vôni čerstvo upečného bochníka sa vyrovná len máločo. Vďaka pridanému bielemu jogurtu má chlieb krásne vláčnu striedku.

potrebujeme:

300 g hladkej špaldovej múky

200 g celozrnnej špaldovej múky

1 sáčok sušeného droždia

2 ČL soli

2 ČL mletej rasce

1/2 ČL cukru

150 g bieleho jogurtu

1 jogurtový kelímok plnotučného mlieka



Príprava
Kroky: 4

Kváskovému chlebíku sa samozrejme nič nevyrovná, ale nezaškodí mať občas po ruke aj nejaký rýchly recept na domáci chlebík. Predsa len to považujem za lepšiu alternatíu ako väčšinu tých kupovaných v obchode, keďže presne viem čo som do neho dala.

1.

Jediné čo musím urobiť je, že všetky ingrediencie vložím do mixéra s hnetacím hákom a vymiesim cesto.

2.

Ak by sa vám zdalo byť cesto suché (každá múka saje inak), pridaje ešte trochu mlieka. Cesto miesim až kým sa neprestane lepiť na steny misy. 

3.

Takto pripravené cesto vložím do obdĺžnikovej formy, ktorú som vopred vysypala múkou. Prikryjem a nechám aspoň 30 minút kysnúť na teplom mieste.

4.

Po vykysnutí pečiem chlieb v rúre vyhriatej na 230 stupňov 10 minút. Potom teplotu znížim na 200 stupňov a pečieme ešte približne 15 - 20 minút. 

To, že je chlieb dobre upečený poznáte podľa toho, že keď zaklopete na jeho spodnú časť, budete počuť dutý zvuk.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

celozrnné rybičky

Sezamové krekry

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s jablkovým pyré

Mrkvové muffiny

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč