450 g mrazeného špenátového pretlaku
5 vajec
cca 1 ČL soli
50 g parmezánu
250 g jemného tvarohu
cca 4 ks sušených paradajok naložených v oleji
cca 2 PL parmezánu
1 strúčik cesnaku
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava
Kroky: 8
Začnem prípravou korpusu. Mrazený špenátový pretlak nechám najskôr rozmraziť (preto ho nezabudnite vybrať z mrazničky dostatočne vopred).
Oddelím bielka od žĺtkov. Do rozmrazeného a odkvapkaného špenátu primiešam žĺtka, postrúhaný parmezán, soľ a všetko dobre premiešam.
Nakoniec opatrne vmiešam vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
Takto pripravené cesto dám na plech s aspoň trochu vyšším okrajom, ktorý som si vystlala papierom na pečenie. Ja používam na rolády plech s rozmermi cca 39 x 28 cm. Odporúčam potrieť papier buď olejom alebo maslom a vysypať mandľovou múkou, strúhankou, mletými vločkami, ... podľa toho čo uprednostňujete. Papier sa tak bude dávať (sťahovať) z upečeného kropusu lepšie dole.
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 20 minút, jemne do zlatista.
Po upečení vyklopím korpus na ďalší, čistý, papier na pečenie a stiahnem z neho ten papier, na ktorom sa korpus piekol. Opatrne ešte teplé zarolujem, nie však veľmi na pevno a nechám vychladnúť.
Kým korpus chladne, pripravím krém. Tvaroh ochutím soľou, korením, postrúhaným parmezánom a roztlačeným strúčikom cesnaku. Nakoniec vmiešam na malé kúsky nakrájané sušené paradajky.
Vychladnutý korpus odrolujem a pripravený krém rozotriem na jeho celú plochu. Opäť zarolujem a nechám vychladiť.
Ak by ste chceli mať roládu trochu "vyššiu", pripravte buď viac krému alebo použite menší plech. Nám však takáto tenká vrstva vyhovuje. V tejto kombinácii je roláda síce jemná, ale zároveň aj trošku pikantná (vďaka cesnaku a sušeným paradajkám).
Ak však uprednostňujete iné slané plnky do rolád, pokojne použite takú, ktorá vám bude chutiť viac. Možno vajíčko uvarené na tvrdo, na jemno postrúhané a vymiešané s maslom, tvarohom a cibuľkou? Alebo ochuťte tvaroh pestom zo sušených paradajok, ... Namiesto tvarohu sa výborné hodí krémový syr.
Keďže roláda neobsahuje žiadnu múku, po odstátí bude skôr vlhkejšia. Odporúčam ju preto čím skôr skonzumovať (aspoň do 2 dní).
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Domáce tortilly
Mrkvová roláda
Vajíčkový šalát bez majonézy
Falošná treska
Veľkonočná hrudka
Nátierka z medvedieho cenaku
Hráškové pesto
Muhammara
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje