Best Recipes
koláč lenivej gazdinky

Sypaný tvarohový koláč

Na tento koláč som si spomenula doslova po niekoľkých rokoch. Možno ho poznáte pod názvom "Koláč lenivej gazdinky". Jeho čaro spočíva v tom, že nemusíte pripravovať žiadne cesto. O tom ako to celé funguje sa môžete presvedčiť práve teraz.

na "cesto":

2 šálky hladkej špaldovej múky

2 šálky celozrnnej špaldovej krupice

1 - 1 1/2 šálky prírodného trstinového cukru

2 PL prášku do pečiva

250 g masla


na tvarohovú náplň:

1 kg jemného tvarohu

3 vajíčka

4 PL medu alebo cukru

kôra z 1 citrónu



Príprava
Kroky: 6

Rovnakým spôsobom pripravíte aj jablkový sypaný koláč. Cca 2 kg jabĺk nastrúhame, podľa chuti dosladíme, ochutíme mletou škoricou a hrozienkami. Jablká kladieme na sypkú zmes spolu so všetkou šťavou! Tá je v tomto prípade veľmi dôležitá, aby nezostala sypká zmes koláča suchá.

1.

V mise spolu zmiešam múku, krupicu, cukor a prášok do pečiva. "Cesto" tak máme pripravené.

2.

V druhej miske pripravím náplň a to vymiešaním tvarohu s medom, vajíčkami a citrónovou kôrou.

3.

Plech s vyšším okrajom vymažem maslom. Masla môžeme dať pokojne aj hrubšiu vrstvu, aby sa koláč dobre prepiekol aj zo spodnej strany.

4.

Do maslom vymazaného plechu najskôr rovnomerne rozprestriem polovicu sypkej zmesi. Na ňu vylejem tvarohovú náplň a opäť rozsypem zbytok sypkej zmesi.

5.

Povrch koláča pokryjem maslom, ktoré krájam na tenké plátky. Ak chcete, môžete maslo aj nastrúhať.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov prvých 10 minút. Potom teplotu znížim na 170 stupňov a pečiem ďalších 35 - 40 minút do zlatista.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Acidkový koláč

Jednoduchý a vláčny koláčik, ktorý pripravíte v jednej miske, obohatený o skvelú čokoládovú polevu.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Kakaovo-banánový chlebík

Tento recept vznikol ako záchranná akcia. Zachraňovala som totiž dva prezreté banány. Prišlo mi rozumnejšie použiť ich do koláča, ako vyhodiť do koša.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kakaové muffiny

Muffiny boli prvým koláčikom, ktorý zvládla naša dievka pripraviť úplne sama, keď nemala ešte ani 9 rokov. Nemusím spomínať, ako jej chutili, keďže to bol jej výtvor.

Lekvárové šatôčky

Mám rada recepty, na ktoré nepotrebujem veľa surovín. V tomto prípade vám postačia len štyri, ktoré má väčšina asi bežne doma. No a potom je už len na vás, či budete mať trpezlivosť tvarovať rožky alebo jednoduchšie šatôčky.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Jablkový perník

Perník patrí u nás k obľúbeným koláčikom. Ja ho rada robievam hlavne uprostred týždňa, lebo jeho príprava nezaberie veľa času a nemusím ani špiniť mixér. Keď ho potriem džemom a tenkou vrstvou čokolády razom sa z "obyčajného" perníka stane zákusok.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta