Best Recipes
so želé a broskyňami

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

na korpus:

3 vajíčka

50 g práškového cukru

3 PL kokosového oleja

3 PL vlažnej vody

100 g hladkej múky

15 g kakaa

1 PL prášku do pečiva


na tvarohovú náplň:

2 kocky plnotučného tvarohu

250 ml plnotučného mlieka

6 plátkov želatíny

cca 4 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)


na dokončenie:

ovocie (čerstvé alebo kompótové)

cukrárské želé



Príprava
Kroky: 6

1.

Začnem prípravou korpusu. Celé vajíčka vyšľahám s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridám po jednotlivých lyžiciach tekutý kokosový olej (prípadne roztopené maslo, či iný rastlinný olej neutrálnej chuti), vodu a dobre zašľahám. Nakoniec už len vareškou zmiešam múku s kakaom a práškom do pečiva.

2.

Cesto vylejem buď na plech alebo do tortovej formy, ktoré som si vystlala papierom na pečenie. Korpus by mal byť tenší, ja som z tohto množstva pripravila dve tortičky (s priemerom 15 a 20 cm).
Rúru vyhrejem na 180 stupňov a po vložení plechu, či tortovej formy znížim teplotu na 160 stupňov. Pečiem približne 15 minút.

3.

Korpus nechám vychladnúť a následne ho vyberiem z tortovej formy, aby som dala preč papier na pečenie. Formu umyjem, boky vysteliem papierom na pečenie a opäť do nej vložím už vychladnutý korpus.

4.

Na rade je tvarohová náplň. Plátky želatíny namočím aspoň na 10 minút do studenej vody. Mlieko v menšom hrnčeku zohrejem (pozor, nesmier vrieť, musí byť iba horúce). Napučanú želatínu vyžmýkam od prebytočnej vody a dám rozpustiť do horúceho mlieka.
Mlieko rozmixujem spolu s tvarohovm na hladký krém. Podľa chuti osladím (cukrom, medom, ...).

5.

Asi polovicu fľaše kompótových broskýň som nakrájala na menšie kúsky a vmiešala do tvarohovej náplne. Rozdelila som ju na oba korpusy a dala stuhnúť do chladničky (aspoň na dve hodiny).

6.

Ako posledná vrstva je cukrárske želé. To som pripravila podľa návodu na obale (mala som doma žlté), využila som však aj šťavu z kompótu (do nej som doliala vodu tak, aby som mala 500 ml tekutiny).
Želé opatrne nalejem na vychladenú tvarohovú náplň a opäť nechám dobre stuhnúť.

Ak sa vám nechce piecť korpus alebo máte málo času, použite ako základ dezertu piškóty.

Ovocie použite aké máte k dispozícii. Ideálne v sezóne nejaké čerstvé, šťavnaté a zrelé, v zimnom období dobre poslúži aj kompót. Ten má tú výhodu, že želé môžete pripraviť zo šťavy, ktorá vám zostane (horná vrstva tak bude mať príchuť ovocia, ktoré ste použili).

Ja som tentoraz nakrájala ovocie na menšie kúsky a vmiešala som ho do tvarohového krému. Ovocie však môžete na tvarohovú vrstvu ozdobne naukladať alebo ho môžete dať opačne, priamo na korpus (či piškóty) a až potom dať tvarohovú náplň. Ďalšou možnosťou je ovocie rozmixovať na hladké pyré, zriediť trochou vody a vmiešať k nemu iba číru želatínu. Vznikne vám tak farebná horná vrstva plná ovocia.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.

Jablkové pyré

Nepoznám jednoduchší a chutnejší recept ako je tento. Jablkovú výživu (alebo pyré) pripravujem z domácich jabĺk, bez pridaného akéhokoľvek sladidla. Hodí sa nielen na priamu konzumáciu, ale i na pečenie. Do školy na desiatu, či ako jedlý darček.

Parížske rožky

Parížke rožky patria k tým sviatočnejším dezertom. Ich príprava síce pozostáva s niekoľkých krokov, nie je však nijako náročná.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

s celým makom

"Burgyňáky"

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky