3 vajíčka
50 g práškového cukru
3 PL kokosového oleja
3 PL vlažnej vody
100 g hladkej múky
15 g kakaa
1 PL prášku do pečiva
2 kocky plnotučného tvarohu
250 ml plnotučného mlieka
6 plátkov želatíny
cca 4 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
ovocie (čerstvé alebo kompótové)
cukrárské želé
Príprava
Kroky: 6
Začnem prípravou korpusu. Celé vajíčka vyšľahám s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridám po jednotlivých lyžiciach tekutý kokosový olej (prípadne roztopené maslo, či iný rastlinný olej neutrálnej chuti), vodu a dobre zašľahám. Nakoniec už len vareškou zmiešam múku s kakaom a práškom do pečiva.
Cesto vylejem buď na plech alebo do tortovej formy, ktoré som si vystlala papierom na pečenie. Korpus by mal byť tenší, ja som z tohto množstva pripravila dve tortičky (s priemerom 15 a 20 cm).
Rúru vyhrejem na 180 stupňov a po vložení plechu, či tortovej formy znížim teplotu na 160 stupňov. Pečiem približne 15 minút.
Korpus nechám vychladnúť a následne ho vyberiem z tortovej formy, aby som dala preč papier na pečenie. Formu umyjem, boky vysteliem papierom na pečenie a opäť do nej vložím už vychladnutý korpus.
Na rade je tvarohová náplň. Plátky želatíny namočím aspoň na 10 minút do studenej vody. Mlieko v menšom hrnčeku zohrejem (pozor, nesmier vrieť, musí byť iba horúce). Napučanú želatínu vyžmýkam od prebytočnej vody a dám rozpustiť do horúceho mlieka.
Mlieko rozmixujem spolu s tvarohovm na hladký krém. Podľa chuti osladím (cukrom, medom, ...).
Asi polovicu fľaše kompótových broskýň som nakrájala na menšie kúsky a vmiešala do tvarohovej náplne. Rozdelila som ju na oba korpusy a dala stuhnúť do chladničky (aspoň na dve hodiny).
Ako posledná vrstva je cukrárske želé. To som pripravila podľa návodu na obale (mala som doma žlté), využila som však aj šťavu z kompótu (do nej som doliala vodu tak, aby som mala 500 ml tekutiny).
Želé opatrne nalejem na vychladenú tvarohovú náplň a opäť nechám dobre stuhnúť.
Ak sa vám nechce piecť korpus alebo máte málo času, použite ako základ dezertu piškóty.
Ovocie použite aké máte k dispozícii. Ideálne v sezóne nejaké čerstvé, šťavnaté a zrelé, v zimnom období dobre poslúži aj kompót. Ten má tú výhodu, že želé môžete pripraviť zo šťavy, ktorá vám zostane (horná vrstva tak bude mať príchuť ovocia, ktoré ste použili).
Ja som tentoraz nakrájala ovocie na menšie kúsky a vmiešala som ho do tvarohového krému. Ovocie však môžete na tvarohovú vrstvu ozdobne naukladať alebo ho môžete dať opačne, priamo na korpus (či piškóty) a až potom dať tvarohovú náplň. Ďalšou možnosťou je ovocie rozmixovať na hladké pyré, zriediť trochou vody a vmiešať k nemu iba číru želatínu. Vznikne vám tak farebná horná vrstva plná ovocia.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Jahodové tortičky
Jogurtová panna cotta
Mandľovo-jahodový koláč
Piškótová jablková torta
Slivkové gule
Broskyňová zmrzlina
Pišingerove rezy
Tvarohové guľky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje