Best Recipes
so želé a broskyňami

Tvarohová torta

Ďalšia z mnohých variácií na nepečené tvarohové dezerty. I keď v tomto prípade som nahradila klasické piškóty pečeným korpusom.

na korpus:

3 vajíčka

50 g práškového cukru

3 PL kokosového oleja

3 PL vlažnej vody

100 g hladkej múky

15 g kakaa

1 PL prášku do pečiva


na tvarohovú náplň:

2 kocky plnotučného tvarohu

250 ml plnotučného mlieka

6 plátkov želatíny

cca 4 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)


na dokončenie:

ovocie (čerstvé alebo kompótové)

cukrárské želé



Príprava
Kroky: 6

1.

Začnem prípravou korpusu. Celé vajíčka vyšľahám s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridám po jednotlivých lyžiciach tekutý kokosový olej (prípadne roztopené maslo, či iný rastlinný olej neutrálnej chuti), vodu a dobre zašľahám. Nakoniec už len vareškou zmiešam múku s kakaom a práškom do pečiva.

2.

Cesto vylejem buď na plech alebo do tortovej formy, ktoré som si vystlala papierom na pečenie. Korpus by mal byť tenší, ja som z tohto množstva pripravila dve tortičky (s priemerom 15 a 20 cm).
Rúru vyhrejem na 180 stupňov a po vložení plechu, či tortovej formy znížim teplotu na 160 stupňov. Pečiem približne 15 minút.

3.

Korpus nechám vychladnúť a následne ho vyberiem z tortovej formy, aby som dala preč papier na pečenie. Formu umyjem, boky vysteliem papierom na pečenie a opäť do nej vložím už vychladnutý korpus.

4.

Na rade je tvarohová náplň. Plátky želatíny namočím aspoň na 10 minút do studenej vody. Mlieko v menšom hrnčeku zohrejem (pozor, nesmier vrieť, musí byť iba horúce). Napučanú želatínu vyžmýkam od prebytočnej vody a dám rozpustiť do horúceho mlieka.
Mlieko rozmixujem spolu s tvarohovm na hladký krém. Podľa chuti osladím (cukrom, medom, ...).

5.

Asi polovicu fľaše kompótových broskýň som nakrájala na menšie kúsky a vmiešala do tvarohovej náplne. Rozdelila som ju na oba korpusy a dala stuhnúť do chladničky (aspoň na dve hodiny).

6.

Ako posledná vrstva je cukrárske želé. To som pripravila podľa návodu na obale (mala som doma žlté), využila som však aj šťavu z kompótu (do nej som doliala vodu tak, aby som mala 500 ml tekutiny).
Želé opatrne nalejem na vychladenú tvarohovú náplň a opäť nechám dobre stuhnúť.

Ak sa vám nechce piecť korpus alebo máte málo času, použite ako základ dezertu piškóty.

Ovocie použite aké máte k dispozícii. Ideálne v sezóne nejaké čerstvé, šťavnaté a zrelé, v zimnom období dobre poslúži aj kompót. Ten má tú výhodu, že želé môžete pripraviť zo šťavy, ktorá vám zostane (horná vrstva tak bude mať príchuť ovocia, ktoré ste použili).

Ja som tentoraz nakrájala ovocie na menšie kúsky a vmiešala som ho do tvarohového krému. Ovocie však môžete na tvarohovú vrstvu ozdobne naukladať alebo ho môžete dať opačne, priamo na korpus (či piškóty) a až potom dať tvarohovú náplň. Ďalšou možnosťou je ovocie rozmixovať na hladké pyré, zriediť trochou vody a vmiešať k nemu iba číru želatínu. Vznikne vám tak farebná horná vrstva plná ovocia.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Jahodové tortičky

Recept pôvodne vznikol ako inšpirácia na Valentinske maškrtenie, ale pripraviť ho môžete kedykoľvek máte chuť. Nielen na Valentína.

Jogurtová panna cotta

Panna Cotta je osviežujúci chladený dezert, podávaný obyčajne s ovocím. Ja som túto obľúbenú letnú pochúťku doplnila malinovou omáčkou a bielym jogurtom. Mňamka! :-)

Mandľovo-jahodový koláč

Stačí rozmixovať zopár surovín a výborný koláč máte pripravený doslova za pár minút. Ani rúru nemusíte zapínať.

Piškótová jablková torta

Nepečená jablková torta s piškótami je pre mňa typický jesenný dezert. Mnohí si ho isto pamätáte ešte z detstva.

Slivkové gule

Akékoľvek, nielen slivkové gule sú asi u väčšiny z nás "must have" jedlom, na ktoré sa nesmie zabudnúť v čase dozrievajúceho ovocia.

Broskyňová zmrzlina

Len tri ingrediencie a domácu zmrzlinu máte hotovú za pár minút.

Pišingerove rezy

Predstavujem vám moju "modernejšiu" a veľmi nenáročnú verziu slávnej Pischingerovej torty.

Tvarohové guľky

Tvarohové guľky si pamätám z detstva. Moja babka ich pripravovala so studenou marhuľovou omáčkou. Ja som si vymyslela ich verziu bez cukru, s omáčkou jahodovou. Mňamka! Keď použijete zrelé, prirodzene sladké ovocie, tak naozaj nepotrebujete žiaden cukor.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta