500 g jemného tvarohu
500 g celozrnnej špaldovej múky
1 prášok do pečiva
1 PL prírodného trstinového cukru
2 vajcia
50 ml tmavého rumu
cca 50 ml vody
olej na vyprážanie
škorica s cukrom na obaľovanie
150 g bieleho jogurtu
cca 3 PL malinového džemu
Príprava
Kroky: 6
Príprava týchto šišiek je veľmi rýchla a jednoduchá. Stačí len vymiešať všetky suroviny na cesto a doslova za minútku sa už prvé šišky môžu smažiť. A verte mi, rovnako rýchlo ako ich pripravíte, tak aj zmiznú zo stola...
Tvaroh vymiešam s cukrom, soľou, vajíčkami a rumom. Postupne pridávam múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ak by bolo cesto veľmi tuhé, pridám ešte vodu (závisí to od múky, koľko vlhkosti absorbuje). Vymiešané cesto bude trochu lepkavé.
V hrnci si medzitým zohrejem olej. Ja používam menší hrniec a vyššiu vrstvu oleja, šišky v ňom budú pekne plávať a neprichytia sa o dno.
Ako odmerku používam veľkosť polievkovej lyžice. Šišky sa počas smaženia trošku nafúknu, tak ich nie je potrebné robiť veľmi veľké. Takže odmerkou odoberiem cesto, prstami ho trošku vytvarujem do guličky a opatrne vložím do rozpáleného oleja.
Šišky smažím asi 6 minút. Počas smaženia vyplávu na povrch, v prípade potreby ich priebežne pootáčam, aby boli pekne chrumkavé a zlatisté z každej strany. Ale oni sa budú točiť aj samé.
Po usmažení ich vyberiem na kuchynskú papierovú utierku a ešte teplé obalím v zmesi cukru a mletej škorice. Ja používam prírodný trstinový cukor, ktorý si pomeliem v mlynčeku na kávu.
Príprava omáčky je ešte jednoduchšia. Biely jogurt vymiešam s malinovým džemom a hotovo.
Z tohto receptu pripravíte veľmi jednoducho aj polovičnú dávku. Z nej viem urobiť dostatočné množstvo šišiek, keď ich podávam len ako dezert. Keď si ich deti vypýtajú ako hlavné jedlo, polovičná dávka stačiť nebude.
Ak by ste z nejakého dôvodu nechceli použiť rum, nemusíte. Môžete ho nahradiť lyžičkou vanilkového extraktu. Vtedy ale bude možno potrebné pridať o niečo viac vody, aby bolo cesto vláčne a nie veľmi tuhé.
Ja používam vajíčka veľkosti L. Ak by ste mali menšie, použite radšej namiesto dvoch tri.
Rovnako nie je potrebné šišky obaľovať v cukre. Ak by ste ich podávali s nejakou sladšou ovocnou omáčkou. My máme na nich radi chuť škorice a omáčku nerobíme sladkú (používam džem bez cukru).
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Tvarohové pampúšiky
Kysnuté jablkové lievance
Tekvicové lievance
Slivkové gule
Ovsené lievance s jablkom
Parené buchty
Metrový koláč
Fúkané orechové rožky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Ovsené linecké koláčiky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje