Best Recipes
sviatočná klasika

Veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka je súčasťou tradičného veľkonočného pohostenia zrejme vo väčšine našich domácností. Ja sa musím priznať, že robievať som ju začala iba nedávano, ale zato u nás už nesmie chýbať ani jeden rok.

potrebujeme:

1 l plnotučného mlieka

10 vajec

cca 2 PL soli

bylinky (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 3

Veľkonočnú hrudku niekto pripravuje aj viac na sladko (pridáva sa spolu so soľou aj lyžička cukru), nám však chutí viac v tejto slanej, prípadne aj pikantnej verzii. Podávame ju ako súčasť studených obložených mís, či len tak na krajci čerstvého chlebíka s prvou jarnou zeleninkou.

1.

Postup prípravy veľkonočnej hrudky je veľmi jednoduchý. Všetky vajíčka rozbijem do hrnca, premiešam a pridám liter mlieka a soľ.

2.

Na miernom ohni a za častého miešania pomaličky varím, kým sa vajíčka nezačnú akoby zrážať. Môže to trvať aj 30 - 40 minút. 

3.

Keď celá hmota zhustne, prelejem ju do sitka, ktoré som si vystlala buď gázou alebo čistou kuchynskou utierkou. Nechám odkvapkať.
Po pár minútach všetky rohy na utierke zviažem, čím mi vznikne taký batôžtek. Ten zavesím buď na varešku nad umývadlo alebo misku alebo na vodovodný kohútik a nechám ešte odkvapkať a vychladnúť pokojne až do nasledujúceho dňa.

Keďže sa v tomto recepte používa veľa vajec, nemusíte sa toho množstva soli báť. Vajíčka to naozaj znesú. Keď som hrudku varila po prvý raz, dala som soli podstatne menej a hrudka bola úplne bez chuti. Ani následné dosolenie priamo na tanieri jej už úplne nepomohlo. 

Keďže vajíčka a mlieko sú studené, treba byť trpezlivý a neunáhliť pomalé zohrievanie. Hrozí totiž, že sa vám "hmota" na hrudku zo spodu pripáli.
Veľkonočnú hrudku môžete pripraviť, tak ako ja, len tak "na bielo" alebo do nej primiešajte na drobno nasekané rôzne bylinky. Hodí sa predovšetkým pažitka, petržlenová vňať, či medvedí cesnak. 
Ak máte chuť experimentovať, tak po dovarení vmiešajte ešte trochu postrúhaného parmezánu, či na drobno posekanú chilli papričku.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Špenátová roláda

Špenátová roláda bez múky je ako stvorená na pohostenie pre šibačov počas Veľkej noci. Je veľmi jemná a chuť špenátu v nej nie je veľmi výrazná. Preto by sa ju nemali báť ochutnať ani tí, ktorí špenát veľmi nemusia.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Mrkvová roláda

Slaná mrkvová roláda je neskutočná pochúťka, ktorou ohromíte každú návštevu. Teda aspoň u nás je obľúbeným občerstvením, keď čakáme hostí. Ale pozor! Keď ju pripravíte prvý krát, možno sa o ňu nebudete chcieť ani podeliť.

Vajíčkový šalát bez majonézy

Keď ochutnáte tento vajíčkový šalát, nebudete veriť, že v ňom nie je žiadna majonéza. A ani vám v ňom chýbať nebude. :-P Postačí kopec čerstvej zeleniny a chrumkavé pečivo.

Falošná treska

Falošná treska má s rovnomennou rybou pochúťkou rovnaký iba názov. Táto verzia ju chuťou trošku pripomína a je plná samých dobrých vecí. Presvedčiť sa o tom môžete iba tak, že si ju pripravíte a ochutnáte.

Nátierka z medvedieho cenaku

V jednoduchosti je krása. V prípade receptu na nátierku z medvedieho cesnaku to platí priam ukážkovo. Na začiatku sú tri ingrediencie, nasleduje jednoduchá a rýchla príprava a všetko uzatvára fantastická chuť.

Hráškové pesto

Nebojte sa, nemusíte čakať na prvú úrodu mladého hrášku. Na výrobu tohto skvelého hráškového pesta (dipu, omáčky, či nátierky) vám postačí ten z mrazničky.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky