250 g hladkej špaldovej múky
200 g celozrnnej múky
1 ČL mletého klinčeka
1 ČL zmesi korenia mixed spice (alebo perníkového)
1 ČL prášku do pečiva
štipku soli
200 g tmavého cukru muscovado
250 g masla
2 vajcia
300 ml tmavého piva
400 g hrozienok alebo zmesi sušeného ovocia
100 g kandizovanej citrusovej kôry
Príprava
Kroky: 6
Tento výdatný koláč robím len raz za rok, na začiatku advetu. Podľa neho už všetci vieme, že Vianoce sa skutočne blížia.
V jednej mise zamiešam všetky suché ingrediencie, vrátane hrozienok a kandizovanej citrusovej kôry.
Maslo roztopím v hrnčeku a nechám chviľku vychladnúť.
V druhej miske zmiešam čierne pivo s vajíčkami.
Nakoniec k suchým ingredienciám pridám roztopené maslo a pivo s vajíčkami. Dobre premiešam (stačí vareškou).
Okrúhlu formu s odnímateľným dnom a priemerom 18 cm vysteliem papierom na pečenie (aj po bokoch). Boky formy vystieľam vyššie ako je okraj formy.
Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne hodinu a pol.
Pivový koláč je najlepší odležaný. Vychladnutý koláč zvyknem zabaliť do alobalu a do utierky a uložiť na chladné miesto. Je to hutný koláč, ktorý vydrží naozaj dlho. Hodí sa aj ako jedlý darček, podobne ako napríklad panettone.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kváskové panettone
Opité medovníky
Ovsené linecké koláčiky
Linecké pečivo bez múky
Zázvorové rožky
Zlepované kešu hviezdičky
Medovníky
Striekané linecké pečivo
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Metrový koláč
Čokoládové úliky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Jemná tvarohová torta
Vyskúšajte moje