Best Recipes
s ovocím a pivom

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

potrebujeme:

250 g hladkej špaldovej múky

200 g celozrnnej múky

1 ČL mletého klinčeka

1 ČL zmesi korenia mixed spice (alebo perníkového)

1 ČL prášku do pečiva

štipku soli

200 g tmavého cukru muscovado

250 g masla

2 vajcia

300 ml tmavého piva

400 g hrozienok alebo zmesi sušeného ovocia

100 g kandizovanej citrusovej kôry



Príprava
Kroky: 6

Tento výdatný koláč robím len raz za rok, na začiatku advetu. Podľa neho už všetci vieme, že Vianoce sa skutočne blížia.

1.

V jednej mise zamiešam všetky suché ingrediencie, vrátane hrozienok a kandizovanej citrusovej kôry.

2.

Maslo roztopím v hrnčeku  a nechám chviľku vychladnúť.

3.

V druhej miske zmiešam čierne pivo s vajíčkami.

4.

Nakoniec k suchým ingredienciám pridám roztopené maslo a pivo s vajíčkami. Dobre premiešam (stačí vareškou).

5.

Okrúhlu formu s odnímateľným dnom a priemerom 18 cm vysteliem papierom na pečenie (aj po bokoch). Boky formy vystieľam vyššie ako je okraj formy.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne hodinu a pol.

Pivový koláč je najlepší odležaný. Vychladnutý koláč zvyknem zabaliť do alobalu a do utierky a uložiť na chladné miesto. Je to hutný koláč, ktorý vydrží naozaj dlho. Hodí sa aj ako jedlý darček, podobne ako napríklad panettone. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Zázvorové rožky

Predpokladám, že vo väčšine domácnosti nájdete na sviatočnom stole vanilkové rožky. U nás ich nahradili rožky zázvorové, ktoré sú vďaka kandizovanému zázvoru trošku pikantné, ale pridaním mletých mandlí zároveň veľmi krehké a jemné.

Zlepované kešu hviezdičky

Zlepované kešu sušienky sú zdravšou verziou klasického lineckého pečiva. Preto ak nechcete pri pečení použiť klasickú múku, či cukor, ste na správnej adrese.

Medovníky

V našej rodine patria medovníky k neodmysliteľnému symbolu Vianoc. A kým tie Vianoce prídu, pečiem ich aj tri - štyri krát. Deti si ich dávajú kľudne aj na raňajky.

Ovsené linecké koláčiky

Linecké koláčiky patria u nás k akémusi základu vianočného pečenia. My ich máme veľmi radi a na sviatočnom stole nesmú chýbať. A preto som vyskúšala aj ich zdravšiu verziu. Časť múky som nahradila ovsenými vločkami..

Plnené medovníky

Predstavujem vám moju zjednodušenú verziu plnených medovníkov. Keď ich polejete roztopenou čokoládou, budú chutiť možno aj lepšie ako tie z obchodu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

plnené marcipánom

Slivkové gule

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

v jahodovej omáčke

Tvarohové guľky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta