Best Recipes
chrumkavé a štipľavé

Zázvorové sušienky

Na povrchu chrumkavé, vo vnútri jemné a zároveň štipľavé. Presne takto chutia tieto voňavé zázvorové sušienky.

potrebujeme:

1 šálku hladkej špaldovej múky

1 šálku celozrnnej špaldovej múky

1 ČL jedlej sódy

2 ČL mletej škorice

1 ČL mletého klinčeka

1/2 ČL mletého zázvoru

1/2 ČL muškátového orieška

1/2 ČL soli

1 šálku prírodného trstinového cukru

1/4 hrnčeka oleja

1/2 hrnčeka medu

1 vajíčko

1 hrnček kandizovaného zázvoru (na malé kocky)

prírodný trstinový cukor na obaľovanie



Príprava
Kroky: 6

Na základe vašej spätnej väzby zisťujem, že tieto zázvorové sušienky si viacerí z vás obľúbili aj ako vianočné pečivo. 

1.

Postupujeme podobne ako pri príprave muffinov. V jednej mise zmiešame všetky suché ingrediencie - múku, sódu, korenie, soľ, cukor a kandizovaný zázvor.

2.

V druhej miske vymiešame vajíčko s olejom a medom.

3.

K suchým surovinám pridáme tie mokré a premiešame. Cesto sa vám môže zdať suché a drobivé, ale tak to má byť.

4.

Z cesta tvarujeme rukami guličky veľkosti golfovej loptičky. Každú guličku obalíme v  trstinovom cukre. Kladieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Prstami trochu sploštíme. Sušienky trochu zväčšia svoj objem, tak ich nekladieme blízko k sebe.

5.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 13, maximálne 15 minút. Ak ich budeme piecť dlhšie, sušienky budú tvrdé a chrumkavé aj vo vnútri, nielen na povrchu.

6.

Z jednej dávky vyjde približne 28 sušienok. Počas pečenia popraskajú, ale o to nám presne ide.

Ak kandizovaný zázvor nakrájate na väčšie kúsky, sušienky budú štipľavejšie. Ak na menšie, chuť sa viac v každom súste rozplynie a nebude taká štipľavá. Ale v prípade týchto sušienok ide najmä o to, že sú pikantné. Tak ak si trúfate, pridajte do cesta aj viac sušeného zázvoru. 

Naposledy som tieto sušienky pripravovala iba s polovičným množstvom cukru, čiže 1/2 šálky. Cesto tým pádom nebolo drobivé a lepšie sa s ním pracovalo. Ďalší raz pridám ešte aj menej medu, lebo aj vďaka kandizovanému zázvoru sú sušienky sladké viac ako dosť.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Ovsené linecké koláčiky

Linecké koláčiky patria u nás k akémusi základu vianočného pečenia. My ich máme veľmi radi a na sviatočnom stole nesmú chýbať. A preto som vyskúšala aj ich zdravšiu verziu. Časť múky som nahradila ovsenými vločkami..

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Sušienky s mandľovým maslom

Toto sú asi tie najrýchlejšie sušienky, ktoré viem pripraviť. Ich príprava mi spolu s pečením nezaberie viac ako 15 minút! V poslednej dobe "fičím" na mandľovom masle, tak sa ho snažím používať kde sa dá.

Linecké pečivo

Krehké vianočné pečivo, ktoré nechýba asi na žiadnom sviatočnom stole. U nás doma by to bez neho ani neboli poriadne Vianoce.

Zlepované kešu hviezdičky

Zlepované kešu sušienky sú zdravšou verziou klasického lineckého pečiva. Preto ak nechcete pri pečení použiť klasickú múku, či cukor, ste na správnej adrese.

Extra čokoládové sušienky

Všetci čokoholici pozor! Toto je recept na extra čokoládové sušienky. Extra preto, lebo len na cesto potrebujeme štvrť kila čokolády a ešte to zdupľujeme čokoládovými kúskami, ktoré vmiešame do už hotového cesta. Nádherne sa rozplývajú na jazyku.

Pohánkové sušienky

Tieto pohánkové sušienky sú veľmi podobné pečiatkovým keksíkom. Vďaka použitej múke sú však bezlepkové a v kombinácii so škoricou s medom sú veľmi lahodné. Ideálne do krabičky na desiatu do školy.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta