Best Recipes

Ako zaručene vyklopiť bábovku z formy

tipy a trikyVeronika
Nepoznám človeka, ktorý by si raz za čas rád nepochutil na dobrej, domácej bábovke. Na svete je nekonečné množstvo rôznych receptov, niekoľko z nich máme v obľube aj my doma (tie nájdete medzi receptami). Zistila som však, že nielen začiatočníkov veľakrát od jej pečenia odradí neistota, či sa im ju po upečení podarí úspešne z formy vyklopiť. V tomto článku vám preto prinášam zopár tipov a trikov, ako to robím vo svojej kuchyni ja.

 

Ak ste v pečení bábovky úplný začiatočník, odporúčam vybrať si nejaký jednoduchší, nie príliš prekombinovaný tvar bábovkovej formy.

Pred pečením:

Klasické bábovkové formy (rozumej nie tie z rôzneho nepriľnavého povrchu, či silikónové) je potrebné pred pečením dobre vymazať. Závisí to od vašich preferencií alebo receptu, či formu vymažete zmäkknutým alebo roztopeným maslom, či olejom. V každom prípade buďte dôsledný a vymažte poriadne každý záhyb na forme.
Potom nasleduje fáza vysypávania. 

Vymazanú bábovkovú formu vysypte buď hrubou múkou, krupicou, strúhaným kokosom, mletými orechmi, mandľovou, či kokosovou múkou, ... a opäť buďte puntičkársky. Ja si volím druh posýpky podľa toho, akú bábovku pečiem. Ak som pri jej príprave použila kokosovú múku alebo kokos, tak formu vyspypem kokosom.. ak mandľovú múku, tak formu vysypem mletými mandľami, ... atď. Ale ako neutrálny základ úplne postačí obyčajná hrubá múka.

 

 

Po upečení:

Keď je bábovka hotová, vyberte ju na kuchynskú mriežku a nechajte ju vo forme chladnúť aspoň 15 - 20 minút. Potom prikryte formu tanierom alebo podnosom, na ktorom chcete bábovku servírovať. Opatrne bábovku preklopte. Forma bude ešte horúca, tak nezabudnite použiť buď chňapky alebo kuchynskú utierku. Chvíľu počkajte a opatrne nadvihnite formu. Bábovka by mala byť vyklopená. Ak by sa vám to predsa len nepodarilo, skúsené gazdinky odporúčajú prekryť povrch formy mokrou kuchynskou utierkou a opäť chvíľu počkať. Ja tento trik odskúšaný nemám, lebo som ho ešte nemusela použiť. :-)

 

 

Takže žiadne zbytočné stresy a obavy, pečenie si treba najmä užívať. Tak šup medzi moje recepty a vyberte si ten svoj obľúbený. Už viete akú bábovku upečiete? Tvarohovú, kakaovú alebo tekvicovú?

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Bryndzové tyčinky

Veľmi jednoduchý a najmä vďačný recept na niečo malé, chrumkavé na maškrtenie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Acidkový koláč

Jednoduchý a vláčny koláčik, ktorý pripravíte v jednej miske, obohatený o skvelú čokoládovú polevu.

Tvarohové pampúšiky

Žiaden kvások, droždie, či prášok do pečiva... Jednoduchý recept nielen na fašiangy.

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Filo košíčky

Budete prekvapení, aké jednoduché je tieto efektné košíčky pripraviť. Chrumkavé filo cesto, tvarohovo-jogurtová náplň a čerstvé ovocie z nich navyše robia zdravú maškrtu.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta