Best Recipes
do zásoby

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

potrebujeme:

veľkú hrsť petržlenovej vňate

hrsť nakrájaných listov perily

olivový olej

soľ, čerstvo mleté čierne korenie

parmezán

strúčik cesnaku



Príprava
Kroky: 3

Toto je "recept" na pesto, ktoré vidíte na fotke. Berte ho skôr iba ako inšpiráciu, ako využiť prebytok byliniek v kuchyni a uschovať si ich skvelú chuť aj na neskôr. Pomer jednotlivých surovín je len tak "od oka", koľko mám, toľko dám. :-)

1.

Bylinky, strúčik cesnaku, soľ, korenie, hrsť strúhaného parmenzánu a olivový olej dám do mixéra a rozmixujem. 

2.

Množstvo olivového oleja pridávam podľa toho, aké krémové chcem pesto mať.

3.

Rozmixované pesto nalejem do formičiek na ľad a dám do mrazničky. Po zmrazení vyberiem kocky z nádobky a presuniem ich do uzatvárateľného sáčku. Opäť schovám do mrazničky.

 

Do pesta patria síce aj oriešky, ja som ich ale nepridala. Chcela som mať "jednoduchšie" pesto. Ak nemáte parmezán, tak nemusíte použiť ani ten. Rozmixujte rôzne bylinky s kvalitným olivovým olejom a cesnakom. 

Na mrazenie používam rôzne silikónové formičky, ktoré kúpite v domácich potrebách. Buď sú to nádobky na väčšie kocky ľadu alebo formičky na maslo. 

Takto zmrazené pesto je vynikajúcim pomocníkom pri rýchlom varení. Úplne najjednoduchšie je uvariť cestoviny a k ešte horúcim pridať kocku - dve pesta. Ja ním dochucujem aj rôzne omáčky, grilované mäso, či pečenú zeleninu.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Bylinkový falafel

Ak patríte k milovníkom podobných maškrtiek, skúste aj túto moju bylinkovú verziu s množstvom voňavého korenia.

Majonézový dresing

Žiadny dobrý šalát sa nezaobíde bez dobrej zálievky, či dresingu. Tento jednoduchý, majonézový dokáže pozdvihnúť aj tú najobyčajnejšiu zeleninu na vyššiu úroveň. A nielen tú...

Domáce bagety

S prípravou tohto pečiva musíte síce začať deň vopred, ale je to naozaj hračka. Neľakajte sa, zvládnu ho aj "nekváskovači". Kvások poliš sa pripravuje totiž z čerstvého droždia.

Kysnuté tekvicové pagáče

Recept na tieto tekvicové pagáče som si vymyslela v duchu hesla "varím zo zásob". A naozaj sa vydarili, deti ich chceli jesť ešte horúce.

Cesnakové slimáky

Pôvodne to mali byť žemličky alebo bagetky. V chladničke som však našla ešte medvedí cesnak, tak z toho nakoniec boli takéto slimáčiky.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.