500 ml šľahačkovej smotany
300 g horkej čokolády (aspoň 70%)
100 g masla
350 g orechov (kešu, mandle, ...)
rum podľa chuti (nemusí byť)
kokosový olej na vymazanie formičiek
kokosová múka na vysypanie formičiek
vaječný likér
linecké kolieska
Príprava
Kroky: 6
Príprava čokoládových úlikov sa môže zdať trochu pracnejšia, ale je to len tým, že všetky "zložky" receptu si radšej pripravujem sama. Ak nemáte toľko času, či trpezlivosti, použite likér kupovaný a ako spodnú vrstvu úlikov dajte pokojne aj tie piškóty.
Najskôr si pripravím čokoládovú hmotu. Do hrnca dám šľahačkovú smotanu spolu s nakrájaným maslom a nechám pomaličky všetko rozohriať. Smotana by mala byť horúca, nemusí však variť. Do horúcej (a zo sporáka odstavenej) smotany s maslom nalámem čokoládu, nechám minútku postáť a potom metličkou dobre vymiešam, aby vznikol hladký čokoládový krém.
Do čokoládového krému vareškou vmiešam na jemno pomleté orechy a na ochutenie aj trochu rumu alebo iného alkoholu (likéru). Nechám dobre vychladiť, čím celá hmota stuhne, najlepšie do druhého dňa.
Kým hmota tuhne, upečiem si kolieska, ktoré použijem namiesto piškót.
Keď mám všetko pripravené a dostatočne vychladené, začnem tvarovať jednotlivé úliky.
Pred každým tvarovaním potriem vnútro formičky kokosovým olejom a vysypem troškou kokosovej múky. Utľapkám dostatočné množstvo čokoládovej hmoty a buď opakom varešky, alebo dielikom, ktorý býva pribalený k úlikovým formičkám, urobím do úlika dierku. Do nej kvapnem trošku likéru a uzatvorím kolieskom (alebo piškótou).
Opatrne vyberiem úlik z formičky a takto pokračujem až kým mám trpezlivosť alebo kým nespotrebujem všetky suroviny. 😊
Z tohto množstva pripravíte tých úlikov relatívne veľa (v závislosti od veľkosti formičky, ktorú použijete). Nie je však problém pripraviť iba polovičnú dávku čokoládovej hmoty. Ja ju ale pripravujem vo väčšom množstve a približne z polovice robím čokoládové guličky, ktoré obaľujem buď v kokose alebo v kakau. A mám tak pripravené hneď dva nepečené dezerty alebo jedlé darčeky.
Najradšej a najčastejšie používam mix orechov - kešu s ošúpanými mandľami. Do tohto receptu sa však podľa mňa hodia akékoľvek, aké vám chutia. Namiesto piškóty, ktorá sa používa na spodnú vrstvu úlikov, som si pripravila kolieska z receptu na zlepované kešu hviezdičky. Použiť ale môžete napríklad aj klasické linecké kolieska.
Ak podávate úliky aj deťom, alkohol samozrejme vynechajte. Nemusíte ich ani plniť. Alebo si pripravte domáci vaječný likér bez alkoholu.
Úliky skladujte v chladničke a podávajte vychladené. Ak budú mať izbovú teplotu, tak budú mäkkšie. Čo však možno niektorí z vás privítajú. Mne však aj guličky pripravené z tejto čokoládovej hmoty chutia viac stuhnuté.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Mandľové guličky
Kokosové guličky
Kokosové tyčinky
Plnené medovníky
Kváskové panettone
Čokoládové pralinky
Nepečené mandľové košíčky
Plnené čokoládové košíčky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Ovsené linecké koláčiky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje