bravčové paprčky
bravčové koleno
cca 5 - 8 strúčikov cesnaku
1 žltú cibuľu (aj so šupkou)
mrkvu
petržlen
celer
celé nové korenie
bobkový list
soľ
Príprava
Kroky: 11
Príprava huspeniny je naozaj jednoduchá. V podstate varíte bravčový vývar. Každý sa zrejme svoj osvedčený recept, niekto ju varí bez zeleniny a pridá ju až do tanierikov (mištičiek), niekto používa vlastný mix korenia, zeleniny, či byliniek ...
Mäso a paprčky poriadne umyjem pod tečúcou vodou.
Zeleninu očistím a prípadne ju nakrájam na menšie kusy. Ale nie je to potrebné, keďže sa bude huspenina variť dlho.
Všetky pripravené suroviny dám do veľkého hrnca, zalejem studenou vodou a nechám veľmi pomaličky variť ("ťahať") aspoň 8 hodín, prípadne aj dlhšie.
Približne po hodine varenia zozbieram malým sitkom (alebo kto je zvyknutý, tak lyžicou) penu, ktorá sa usadí na povrchu. Inak huspeninu priebežne nemiešam, ani nič podobné.
Medzitým si v malom hrnčeku uvarím buď vo vode alebo vo vývare, ak mám, mrkvu.
Približne hodinu pred dovarením huspeniny ju ochutím veľkou lyžicou soli.
Po dovarení vyberiem z vývaru kolienko (opatrne, bude sa rozpadať) a oberiem z neho všetko chudé mäsko.
Na dno každej mištičky alebo tanierika dám trochu zvlášť uvarenej mrkvy a na drobno pokrájané mäsko z kolienka.
Zalejem hotovým vývarom. Ja ho nalievam cez husté sitko, aby som zachytila ešte prípadné nečistoty.
Dám na balkón vychladiť a stuhnúť.
Podávam s cibuľkou a octom, prípadne citrónovou šťavou.
Konkrétne množstvá jednotlivých surovín neuvádzam zámerne. Každý použije predsa inak veľký hrniec, tak vám zbytočne rozpíšem suroviny, ktoré vy do toho svojho možno ani nezmestíte. Hlavné je, aby ste nezabudli na kvalitné mäsko - kolienko a paprčky (ak zmestíte tak aj po 2 kusy). Lebo práve tie zaistia tú rôsolovitosť, ktorá je v tomto prípade veľmi žiadúca. A ak máte v hrnci ešte miesto, tak pokojne pridajte aj chvost alebo ucho.
Ja pridávam zeleninu hneď na začiatku varenia a na konci ju vyhadzujem, nejeme ju. Ak by ste ju vy chceli použiť, tak ju pridajte do hrnca až tak približne hodinku pred dovarením huspeniny.
Ja som huspeninu varila v pomalom hrnci, v ktorom sa aj klasický vývar vie "ťahať" naozaj pomaličky a ani doma nemusíte byť. Ak pomalý hrniec nemáte, použite klasiku na sporáku, len v takomto prípade bude treba huspeninu občas kontrolovať, aby sa nevarila veľmi rýchlo.
A najistejšie je netrápiť sa tým, či sa vám podarí hotovú a dobre vychladenú huspeninu vyklopiť pekne na tanierik. Podávajte ju tak ako ste ju dávali chladiť, v tanierikoch a mištičkách.
Po vychladnutí sa vám ešte zrejme na povrchu huspeniny vytvorí tuková vrstva. Tú odporúčam jemne odstrániť, "zotrieť" lyžicou.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Gyoza taštičky
Krkovička v skle
Pečená fašírka
Trhané bravčové mäso
Panenka s medom a zázvorom
Tekvicové sušienky
Slaný ricottový koláč
Mandľové biscotti
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje