Best Recipes
vydrží celú večnosť

Domáci vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt patrí v mojej kuchyni k často používaným ingredienciám. Už roky nepoužívam žiadne esencie, arómy, či vanilkový alebo vanilínový cukor, ale voňavý domáci extrakt z pravej vanilky.

potrebujeme:

vanilkové lusky

vodku (akúkoľvek)



Príprava
Kroky: 3

Domáci vanilkový extrakt vám naozaj vydrží celú večnosť. Keď vám z neho ubudne, stačí len doliať ďalšiu vodku a dopriať mu trochu času. 

1.

Príprava domáceho vanilkové extraktu je viac ako jednoduchá. Vanilkový lusk (alebo lusky) pozdĺžne narežem a nožíkom zoškrabnem semienka.

2.

Prázdny lusk spolu s vyškriabanými semienkami dám do pohára, či fľašky a zalejem vodkou.

3.

Nechám lúhovať aspoň 3 - 4 mesiace.

Vodku môžete použiť akúkoľvek, nemusíte kupovať nič extra drahé. Alebo skúste použiť napríklad rum. 

Čím dlhšie sa extrakt lúhuje, tým je tmavší. Takže pri jeho založení očakávajte skôr svetlú farbu. Raz za čas nie je na škodu prihodiť do pohárika (či fľaštičky) aj prázdny vanilkový lusk, ktorý vám zostane z nejakého pečenia.

 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky