250 g hladkej múky
125 g masla
štipku soli
1 žĺtok (alebo 1 celé malé vajce)
350 ml plnotučného mlieka
1 balenie vanilkového pudingového prášku
250 g jemného tvarohu
cukor podľa chuti
rôzne drobné ovocie
číre tortové želé
Príprava
Kroky: 5
Prípravu týchto košíčkov môžete poňať ako takú skladačku. Pripravené korpusy z krehkého cesta naplňte buď vašim obľúbeným krémom alebo iba džemom, ozdote rôznym ovocím, ... Aby povrch košíčkov neobschol, potrela som ich čírym tortovým želé. Budú sa tak aj pekne lesknúť. Tento krok môžete vynechať, ak plánujete košíčky ihneď konzumovať.
Začnem prípravou krehkého cesta. Všetky suroviny dám do kuchynského robota so sekacím nožom a vypracujem cesto. Zabalím ho do potravinovej fólie a dám aspoň na pol hodinu - hodinu do chladničky.
Vychladené cesto rozvaľkám medzi dvoma kusmi papiera na pečenie (alebo fólie). Nemusím tak pridávať žiadnu ďalšiu múku na podsýpanie a aj manipulácia s cestom je jednoduchšia. Vykrojím kolieska podľa formičiek, ktoré sa chystám použiť. Ich dno popichám vidličkou.
Formičky naplnené cestom poukladám na plech a pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 10 - 15 minút, alebo do ružova, v závislosti od veľkosti košíčkov. V tomto prípade nepoužívam spôsob tzv. "slepého pečenia", ale košíčky rovno pečiem.
Krém pripravím veľmi jednoducho. Uvarím vanilkový puding podľa návodu na obale a nechám ho vychladnúť. Jemný, krémový tvaroh potom vymiešam s pudingom a podľa chuti dosladím.
Hladký krém sa vám podarí vymiešať iba vtedy, ak puding a aj tvaroh budú mať rovankú izbovú teplotu.
Pripraveným krémom naplním vychladnuté košíčky a ozdobím ovocím. Na záver ich potriem čírym tortovým želé, ktoré som si pripravila podľa návodu na obale.
Niekoľko užitočných informácií, ktoré sa oplatí vedieť pri príprave krehkého cesta, nájdete aj v článku tu.
Okrem pudingovo-tvarohového krému môžete použiť akýkoľvek maslový krém alebo ak krémy neobľubujete, použite džem. Rovnako sa môžete vyhrať aj s ochutením krehkého cesta. Pridaním kvapky vanilkového extraktu, strúhaného kokosu, orieškov, či kakaa posuniete košíčky na inú chuťovú úroveň.
Ak nemáte formičky na pečenie košíčkov, vystačíte si napríklad aj s formou na muffiny. Z vyvaľkaného cesta vykrojte kolieska o niečo väčšie ako je priemer muffinov, aby vám vznikol aj okraj (alebo steny košíčka), poukladajte na ich dno a môžete piecť.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Vanilkové tortičky
Tartaletky s čerešňovým želé
Čokoládové tartaletky
Piškótová roláda
Krtkova torta
Tiramisu torta
Medová torta
Jahodové tortičky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Kysnutá kakaová bábovka
Slivkové gule
Kysnuté jablkové lievance
Makový slimák
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Striekané linecké pečivo
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje