Best Recipes
základný recept

Krehké cesto

Príprava krehkého cesta je veľmi jednoduchá a stačí nám naň len pár základných surovín, ktoré máme bežne v kuchyni. Aby však práca s ním bola úspešná, oplatí sa vedieť zopár základných informácií.

potrebujeme:

250 g hladkej múky

125 g masla

1 žĺtok

štipku soli

1-2 PL studenej vody (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 11

Príprava krehkého cesta je skutočne veľmi jednoduchá. Múku, studené maslo, žĺtok a soľ dáme do kuchynského robota so sekacími nožmi a pomocou pulzného tlačidla vypracujeme cesto. Ak mixér nemáme, vypracujeme cesto ručne. 

Oplatí sa však myslieť na niekoľko základných zásad:

1.

Maslo musí byť naozaj studené. Cesto nespracovávajte zbytočne dlhú dobu, tak v mixéri, ako aj ručne, lebo maslo začne mäkknúť a cesto sa bude lepiť.

2.

Ak by sa vám zdalo byť cesto "suché" (čo závisí od druhu použitej múky), môžete pridať lyžicu - dve studenej vody. Alebo keď mám vajíčko menšie, tak ho pridám celé a potom už obyčajne nie je potrebné pridávať vodu.

3.

Múku nemusíte použiť len klasickú hladkú, ja ju niekedy pomiešam aj s celozrnnou alebo pohánkovou, či mletými mandľami... (približne tretinu množstva).

4.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na 30 min. do chladničky.

5.

Po vychladnutí je najjednoduchšie vaľkať cesto medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo papieru na pečenie. Ak by sme ho len podsýpali múkou, môže sa stať, že múky pridáme veľa a cesto bude nakoniec tuhšie a nie krehké. Vaľkanie cesta medzi dvoma fóliami nám uľahčí aj prenášanie cesta do pripravenej formy.

6.

Ak budete piecť sladký koláč (koláče), môžete do cesta pridať ešte 1 polievkovú lyžicu práškového cukru. Ja cukor obyčajne nepridávam, ale to závisí od náplne, ktorú v danom recepte idem použiť. Citrónová kôra ho tiež pekne ovonia.

7.

Slanú verziu niekedy ozvláštnim napríklad mletým čiernym korením, sušenými bylinkami alebo trochou strúhaného parmezánu.

8.

Formu na pečenie nie je potrebné vopred vymazávať alebo vystieľať papierom na pečenie. Krehké cesto je vďaka maslu dostatočne mastné na to, aby sa na formu počas pečenia neprilepilo.

9.

Krehké cesto pečiem metódou tzv. slepého pečenia. To znamená, že po vytvarovaní cesta do príslušnej formy ho prikryjem papierom na pečenie a zaťažím napr. suchou fazuľou. Takto sa počas pečenia nenafúkne, zachová si svoj tvar.

Týmto spôsobom pečiem cesto cca 15 min., potom dám z neho fazuľu aj s papierom na pečenie preč a pečiem ďalších 5 min. Cesto by malo zostať stále svetlé, nemalo by zhnednúť. Nechám ho vychladnúť a až potom použijem náplň podľa receptu.

10.

Toto množstvo cesta vystačí na jednu obdĺžnikovú formu o rozmeroch 11 x 33 cm alebo na 12 ks košíčkov (klasický muffinový plech). Na pečenie koláčov z krehkého cesta je najvhodnejšie použiť formy s odnímateľným dnom.

11.

Po upečení nechám koláč vyhladnúť vo forme v ktorej sa piekol. Horúce cesto je totiž veľmi krehké a koláč by sa celý polámal a rozmrvil. Aj po vychladnutí však treba byť opatrný. Krehké cesto nezískalo svoj názov len tak pre nič za nič. :-) 

Receptov na krehké cesto je asi také množstvo ako na medovníky. Treba si nájsť to svoje, s ktorým sa vám bude dobre pracovať. Ale myslím si, že tento základný jednoduchý recept bude fungovať každému. :-)

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Špenátové palacinky

Tieto zelené palacinky sa hodia nielen na Zelený štvrtok. Ale kedykoľvek. Keď ich naplníte dobrou nátierkou, zrolujete a nakrájate na menšie kúsky, máte netradičné a zaujímavé party pohostenie.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Špenátová roláda

Špenátová roláda bez múky je ako stvorená na pohostenie pre šibačov počas Veľkej noci. Je veľmi jemná a chuť špenátu v nej nie je veľmi výrazná. Preto by sa ju nemali báť ochutnať ani tí, ktorí špenát veľmi nemusia.

Bryndzové tyčinky

Veľmi jednoduchý a najmä vďačný recept na niečo malé, chrumkavé na maškrtenie.

Muhammara

Nátierka pôvodom zo Sýrie, ktorá je plná skvelých surovín. Jej pikantná chuť skvelo ladí so sladkou chuťou granátového jablka.

Fúkané orechové rožky

Krehké vianočné pečivo vo verzii s vlašskými orechami a čokoládou.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky