Best Recipes
základný recept

Krehké cesto

Príprava krehkého cesta je veľmi jednoduchá a stačí nám naň len pár základných surovín, ktoré máme bežne v kuchyni. Aby však práca s ním bola úspešná, oplatí sa vedieť zopár základných informácií.

potrebujeme:

250 g hladkej múky

125 g masla

1 žĺtok

štipku soli

1-2 PL studenej vody (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 11

Príprava krehkého cesta je skutočne veľmi jednoduchá. Múku, studené maslo, žĺtok a soľ dáme do kuchynského robota so sekacími nožmi a pomocou pulzného tlačidla vypracujeme cesto. Ak mixér nemáme, vypracujeme cesto ručne. 

Oplatí sa však myslieť na niekoľko základných zásad:

1.

Maslo musí byť naozaj studené. Cesto nespracovávajte zbytočne dlhú dobu, tak v mixéri, ako aj ručne, lebo maslo začne mäkknúť a cesto sa bude lepiť.

2.

Ak by sa vám zdalo byť cesto "suché" (čo závisí od druhu použitej múky), môžete pridať lyžicu - dve studenej vody. Alebo keď mám vajíčko menšie, tak ho pridám celé a potom už obyčajne nie je potrebné pridávať vodu.

3.

Múku nemusíte použiť len klasickú hladkú, ja ju niekedy pomiešam aj s celozrnnou alebo pohánkovou, či mletými mandľami... (približne tretinu množstva).

4.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na 30 min. do chladničky.

5.

Po vychladnutí je najjednoduchšie vaľkať cesto medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo papieru na pečenie. Ak by sme ho len podsýpali múkou, môže sa stať, že múky pridáme veľa a cesto bude nakoniec tuhšie a nie krehké. Vaľkanie cesta medzi dvoma fóliami nám uľahčí aj prenášanie cesta do pripravenej formy.

6.

Ak budete piecť sladký koláč (koláče), môžete do cesta pridať ešte 1 polievkovú lyžicu práškového cukru. Ja cukor obyčajne nepridávam, ale to závisí od náplne, ktorú v danom recepte idem použiť. Citrónová kôra ho tiež pekne ovonia.

7.

Slanú verziu niekedy ozvláštnim napríklad mletým čiernym korením, sušenými bylinkami alebo trochou strúhaného parmezánu.

8.

Formu na pečenie nie je potrebné vopred vymazávať alebo vystieľať papierom na pečenie. Krehké cesto je vďaka maslu dostatočne mastné na to, aby sa na formu počas pečenia neprilepilo.

9.

Krehké cesto pečiem metódou tzv. slepého pečenia. To znamená, že po vytvarovaní cesta do príslušnej formy ho prikryjem papierom na pečenie a zaťažím napr. suchou fazuľou. Takto sa počas pečenia nenafúkne, zachová si svoj tvar.

Týmto spôsobom pečiem cesto cca 15 min., potom dám z neho fazuľu aj s papierom na pečenie preč a pečiem ďalších 5 min. Cesto by malo zostať stále svetlé, nemalo by zhnednúť. Nechám ho vychladnúť a až potom použijem náplň podľa receptu.

10.

Toto množstvo cesta vystačí na jednu obdĺžnikovú formu o rozmeroch 11 x 33 cm alebo na 12 ks košíčkov (klasický muffinový plech). Na pečenie koláčov z krehkého cesta je najvhodnejšie použiť formy s odnímateľným dnom.

11.

Po upečení nechám koláč vyhladnúť vo forme v ktorej sa piekol. Horúce cesto je totiž veľmi krehké a koláč by sa celý polámal a rozmrvil. Aj po vychladnutí však treba byť opatrný. Krehké cesto nezískalo svoj názov len tak pre nič za nič. :-) 

Receptov na krehké cesto je asi také množstvo ako na medovníky. Treba si nájsť to svoje, s ktorým sa vám bude dobre pracovať. Ale myslím si, že tento základný jednoduchý recept bude fungovať každému. :-)

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

Krehké ovocné košíčky

Jednoduchý a pritom oku lahodiaci osviežujúci letný dezert. Náplň, či zdobenie môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

Rýchly slivkový džem

Asi najlepším spôsobom ako spracovať väčšie množstvo dozretého ovocia je, aspoň podľa mňa, uvariť z neho džem. Tento slivkový je veľmi rýchly a vďaka pomoci pektínu aj vždy hustý.

Dovolenka na Slovensku (s deťmi a so psom)

Odkedy sme sa stali s mojím manželom rodičmi, hovorili sme si, že keď deti trochu podrastú, ukážeme im Slovensko s batohom na pleci. Nevedeli sme sa dočkať, kedy už aj ten mladší zvládne nielen tie menej náročné turistické trasy. Tohtoročná „koronová“ situácia si dovolenku na Slovensku priam pýtala

Tzatziky

S tzatziki sa už určite stretli mnohí z vás. Predovšetkým, ak ste trávili svoje dovolenkové chvíle na niektorom z gréckych ostrovov. Pre mňa je tzatziki typické letné jedlo, ktoré si pripravujem naozaj často.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s malinovou omáčkou

Jogurtová panna cotta

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing

z pomalého hrnca

Trhané bravčové mäso

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

s kešu krémom

Power koláčiky