Best Recipes
indická klasika

Kura Tikka Masala

Voňavé, lahodné a pre niekoho možno ešte stále exotické jedlo. Ja som (zatiaľ) najlepšiu "tikku" jedla paradoxne v Portugalsku, v reštaurácii, ktorá patrila jednej indickej rodine. Táto moja verzia nie je síce úplne ako originál, ale tiež nám veľmi chutí.

na marinádu:

1 červenú cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1 PL čerstvého zázvoru

1/2 ČL sušeného zázvoru

1 ČL kurkumy

2 - 3 ČL zmesi korenia garam masala

1/4 ČL sušeného chilli

veľkú hrsť lúpaných mandľových plátkov

šťava z 1 citróna

cca 0,5 dcl vody (nemusí byť)


na dokončenie:

3 ks kuracích pŕs

2 kopcovité PL paradajkového pretlaku

1/2 kelímka bieleho jogurtu

400 ml konzervu kokosového mlieka

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti


na podávanie:

uvarenú ryžu

chlebové placky Naan

jarnú cibuľku

petržlenovú vňať



Príprava
Kroky: 6

Musím sa priznať, že mne sa príprava indického jedla zdala najskôr zdĺhavá a komplikovaná, keďže na ňu potrebujeme viac ingrediencií. Zistila som však, že to tak nie je. Kura Tikka Masala je rýchle a najmä chutné!

1.

Začnem prípravou marinády. Do kuchynského robota alebo mixéru dám na drobno pokrájanú cibuľu, postrúhaný čerstvý zázvok, nasekaný cesnak, všetky koreniny, mandle a citrónovú šťavu. V závislosti od výkonu vášho kuchynského pomocníka pridajte prípadne trošku vody, aby sa všetko ľahšie rozmixovalo do hladkej pasty.

2.

Kuracie prsia nakrájam na väčšie kocky a dobre premiešam spolu s jogurtom a s polovicou pripravenej marinády. Dám do chladničky marinovať aspoň na hodinu, pokojne aj cez noc.

3.

Na panvici rozpálim olej a poopekám na nej marinované mäso (aj so všetkou marinádou). Podľa chuti posolím a okorením.

4.

K mäsu pridám paradajkový pretlak a zostávajúcu polovicu marinády a opäť trochu opečiem.

5.

Všetko zalejem kokosovým mliekom, prykrijem a nechám pobublávať. Po pár minútach dám pokrievku dole a v prípade potreby redukujem omáčku do požadovanej hustoty.

6.

Indické jedlo sa obyčajne podáva s ryžou a chlebovými plackami Naan

Množstvo jednotlivých korenín berte len orientačne. Nechajte sa viesť svojou chuťou. Kto má rád pálivejšie, pridá viac sušeného zázvoru a chilli, pre výraznejšiu chuť zase viac korenia garam masala, prípadne mletý koriander, mletú rascu, ...

Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

z kvásku poliš

Domáce bagety

s tvarohom a jahodami

Piškótová roláda

raňajkové pečivo

Maslové uzlíky

so slivkovým lekvárom

Parené buchty

rýchla maškrta

Domáci pribináčik

s kešu krémom

Power koláčiky