Best Recipes
indická klasika

Kura Tikka Masala

Voňavé, lahodné a pre niekoho možno ešte stále exotické jedlo. Ja som (zatiaľ) najlepšiu "tikku" jedla paradoxne v Portugalsku, v reštaurácii, ktorá patrila jednej indickej rodine. Táto moja verzia nie je síce úplne ako originál, ale tiež nám veľmi chutí.

na marinádu:

1 červenú cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1 PL čerstvého zázvoru

1/2 ČL sušeného zázvoru

1 ČL kurkumy

2 - 3 ČL zmesi korenia garam masala

1/4 ČL sušeného chilli

veľkú hrsť lúpaných mandľových plátkov

šťava z 1 citróna

cca 0,5 dcl vody (nemusí byť)


na dokončenie:

3 ks kuracích pŕs

2 kopcovité PL paradajkového pretlaku

1/2 kelímka bieleho jogurtu

400 ml konzervu kokosového mlieka

soľ, mleté čierne korenie podľa chuti


na podávanie:

uvarenú ryžu

chlebové placky Naan

jarnú cibuľku

petržlenovú vňať



Príprava
Kroky: 6

Musím sa priznať, že mne sa príprava indického jedla zdala najskôr zdĺhavá a komplikovaná, keďže na ňu potrebujeme viac ingrediencií. Zistila som však, že to tak nie je. Kura Tikka Masala je rýchle a najmä chutné!

1.

Začnem prípravou marinády. Do kuchynského robota alebo mixéru dám na drobno pokrájanú cibuľu, postrúhaný čerstvý zázvok, nasekaný cesnak, všetky koreniny, mandle a citrónovú šťavu. V závislosti od výkonu vášho kuchynského pomocníka pridajte prípadne trošku vody, aby sa všetko ľahšie rozmixovalo do hladkej pasty.

2.

Kuracie prsia nakrájam na väčšie kocky a dobre premiešam spolu s jogurtom a s polovicou pripravenej marinády. Dám do chladničky marinovať aspoň na hodinu, pokojne aj cez noc.

3.

Na panvici rozpálim olej a poopekám na nej marinované mäso (aj so všetkou marinádou). Podľa chuti posolím a okorením.

4.

K mäsu pridám paradajkový pretlak a zostávajúcu polovicu marinády a opäť trochu opečiem.

5.

Všetko zalejem kokosovým mliekom, prykrijem a nechám pobublávať. Po pár minútach dám pokrievku dole a v prípade potreby redukujem omáčku do požadovanej hustoty.

6.

Indické jedlo sa obyčajne podáva s ryžou a chlebovými plackami Naan

Množstvo jednotlivých korenín berte len orientačne. Nechajte sa viesť svojou chuťou. Kto má rád pálivejšie, pridá viac sušeného zázvoru a chilli, pre výraznejšiu chuť zase viac korenia garam masala, prípadne mletý koriander, mletú rascu, ...

Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Rezeň bez strúhanky a vajec

Taký dobrý rezeň raz za čas dobre padne, že? Naučím vás robiť také, pri ktorých nepotrebujete žiadnu strúhanku, ani vajíčka na obaľovanie a aj tak budú chrumkavé.

Pečená fašírka

Toto je moja veľmi zjednodušená verzia plnenej pečenej fašírky. Verzia je to síce jednoduchá a rýchla, ale na chuti jej to v ničom neubralo. Práve naopak, podľa mňa je oveľa šťavnatejšia a ľahšie stráviteľnejšia, keďže do nej nepridávam žiadnu strúhanku, či pečivo.

Pečeňová paštéta

Pečienku (alebo pečeň) nejem a ani nevarím. Nechutí mi. Pečeňová paštéta je však výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Dokonca i zbytok rodiny sa na ňu doslova vrhol a mala som čo robiť, aby som ju stihla nafotiť.

Trhané bravčové mäso

Pomalý hrniec je môj veľký kamarát nielen pri varení vývarov. Vďaka nemu je aj príprava šťavnatého trhaného bravčového mäska hračka.

Losos s omáčkou z grilovanej zeleniny

I keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, losos s omáčkou z grilovanej zeleniny je veľmi rýchle jedlo plné zeleniny. Chutné a zdravé..

Krkovička v skle

a viem, že toto nie je práve najzdravší recept. Aj keď ... vždy ide len o uhol pohľadu, že? Krkovička v skle sa hodí na akékoľvek príležitosti. S čerstvým chlebom, cibuľkou, či zaváranou uhorkou máte hneď pripravenú výdatnú večeru. A verím, že poteší aj ako jedlý darček.

Panenka s medom a zázvorom

Lahodná úprava bravčovej panenky na čínsky spôsob. Jej výsledná chuť vás naozaj dostane. Okrem medu a zázvoru nesmie chýbať chrumkavá zelenina, sezamové semienka a rezance.

Domáca huspenina

Huspenina. Tak zvláštne znejúce slovo, však? Keďže sa u našej babky pravidelne konali zabíjačky, bola pravidelne aj huspenina. Ako dieťa som ju veľmi nemusela (možno preto, že som v tom čase nemala veľmi v obľube surovú cibuľu?). Teraz som už veľká a uvarila som si svoju vlastnú.... tú najlepšiu!

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

zjednodušená verzia

Parížske rožky

poliate čokoládou

Plnené medovníky

s voňavým korením

Perníková granola

s ovocím a pivom

Vianočný koláč

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s domácou žemľou

Domáci hamburger


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s celým makom

"Burgyňáky"

chrumkavá maškrta

Mandľové sucháre

s tvarohom a ovocím

Filo košíčky

s gaštanovou múkou

Mandľové biscotti

s farebnou posýpkou

Kakaové stromčeky

jednoducho a rýchlo

Domáce tortilly

s karamelovým krémom

Kokosové laskonky

zdravá chuťovka

Pečený cícer

bábovka trochu inak

Zebrový koláč

s krevetami

Polievka Tom Yum