1 - 2 PL materského kvásku
100 g celozrnnej špaldovej múky
100 ml vody
200 g rozkvasu
150 g manitoba múky
150 g hladkej špaldovej múky
štipku soli
70 g prírodného trstinového cukru
60 ml plnotučného mlieka
90 g masla
1 menšie vajíčko
1 žĺtko
hrozienka namočnené v rume (nemusia byť
žĺtko na potretie
mandľové plátky na posypanie
Príprava
Kroky: 10
Na sladké pečenie obyčajne používam špaldový kvások, ktorý dokrmujem celozrnnou špaldovou múkou. Ak nemáte špaldový dá sa použiť aj ražný, treba však rátať s tým, že ak ho kŕmite iba celozrnnou ražnou múkou, mazanec môže mať viac "chlebovejšiu" chuť. Dá sa to "obísť" aj tak, že ražný kvások dokŕmite špadovou múkou.
Ráno si zamiešam v pohári suroviny na rozkvas, čiže materský kvások, celozrnnú špaldovú múku a vodu. Pohár zatvorím a nechám 10 - 12 hodín na kuchynskej linke (v závislosti od sily vášho kvásku).
Večer, po vykvasení rozkvasu, vymiesim cesto. V malom hrnčeku zohrejem mlieko spolu s maslom a nechám vychladnúť.
V mise kuchynského robota odvážim všetky ostatné suroviny na cesto, pridám už vlažné mlieko s maslom a vymiesim cesto. Miesim aspoň 5 minút.
Keď mi vznikne hladké cesto, tak ho prikryjem potravinovou fóliou a dám do chladničky (alebo ak je vonku ešte chladno, tak na balkón). Pokračujem na druhý deň.
Ráno premiestnim cesto z misy na pracovnú plochu a rukami prehnetiem.
Vytvarujem guľatý bochníček, ktorý preložím na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prikryjem misou, v ktorej cesto do rána kyslo a nechám podkysnúť aspoň 2 hodiny.
Medzitým rozohrejem rúru na 230 stupňov. Pred pečením potriem mazanec žĺtkom, posypem mandľovými plátkami a žiletkou narežem do kríža.
Po vložení do rúry stiahnem teplotu na 200 stupňov a pečiem 10 minút. Cca po 8 minútach som mazanec prikryla ďalším papierom na pečenie, aby nebol veľmi tmavý.
Potom znížim teplotu na 160 stupňov a pečiem približne 40 - 45 minút. Odporúčam skontrolovať prepečenie mazanca pomocou špajle.
Maslo zvyknem rozpustiť v mlieku, lebo obyčajne ho zabudnem vybrať z chladničky skôr. Môžete však do cesta pridať mlieko a maslo izbovej teploty, nemusíte ich zohrievať.
Neľakajte sa možno neznámej manitoba múky. Ja ju rada používam kvôli jej výživovým vlastnostiam. Ak ju nemáte, alebo ju proste nechcete použiť, nahraďte ju buď ďalšou hladkou špaldovou, či pšeničnou múkou. Alebo časť múky použite celozrnnú. Tento raz som chcela mať mazanec "biely", tak celozrnnú múku som použila iba do rozkvasu, nie priamo do cesta.
Keďže je toto cesto maslovejšie, nepodkysne tak, ako keď pripravujem chlebík. O to viac však narastie v rúre počas pečenia, tak s tým treba rátať. I keď vás to bude lákať, nevynechajte narezanie bochníka. Počas pečenia by vám popraskal na miestach, ktoré by sa vám nemuseli pozdávať. Narezaním máte jeho rast pod kontrolou. :-)
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Veľkonočné judáše
Kváskové panettone
Mazanec
Maslové uzlíky
Vianočka
Škoricová vločka
Tvarohové fánky
Chrumkavý chlieb bez droždia
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje