Best Recipes
Bakewell tart

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

na korpus:

200 g hladkej múky

100 g masla

1 vajíčko

1 PL práškového cukru

cca 1 ČL citrónovej šťavy

1 - 2 PL studenej vody (nemusí byť)


na mandľovú náplň:

100 g masla

70 g práškového cukru

2 vajíčka

100 g mletých mandlí

25 g hladkej múky

cca 1 ČL mandľového likéru Amaretto (nemusí byť)


na dokončenie:

malinový džem

čerstvé maliny

mandľové plátky



Príprava
Kroky: 6

Recept na tento koláč mám z jednej z mnohých kuchárskych knižiek, ktoré mám doma (Paul Hollywood's British Baking). Jemne som si ho však upravila podľa našej chuti - použila som menej cukru a viac mandlí. Verím, že vám bude chutiť rovnako, ako všetkým "testovačom", ktorí ho do teraz ochutnali.

1.

Začnem tým, že vyberiem z chladničky maslo a vajíčka, ktoré budem potrebovať pri príprave mandľovej náplne. Potrebujem, aby mali izbovú teplotu. 

2.

A pokračujem prípravou korpusu. Ja som krehké cesto pripravovala rukou, môžete však použiť aj kuchynského pomocníka so sekacími nožmi. Studené maslo rozdrobím do múky, do ktorej som pridala cukor. Nakoniec pridám citrónovú šťavu a vajíčko a vypracujem cesto. 

To zabalím do potravinovej fólie a dám ho aspoň na pol hodinku do chladničky.

3.

Vychladené cesto rozvaľkám na tenko.

Ja to robím buď medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo pomocou papiera na pečenie. Nemusím tak pri vaľkaní použiť ďalšiu múku a cesto sa mi nebude lepiť na pracovnú plochu.
Vďaka fólii, či papieru na pečenie vyvaľkaný plát cesta aj oveľa jednoduchšie presuniem do formy. Ja som použila obdĺžnikovú formu s odnímateľným dnom. Použiť môžete aj okrúhly tvar.

4.

Vyvaľkané cesto presuniem do vybranej formy a opatrne zarovnám okraje. Prikryjem ho papierom na pečenie (pokojne aj tým, na ktorom ste cesto vaľkali) a zaťažím napr. suchou fazuľou. Znamená to, že cesto sa bude piecť tzv. "na slepo". Fazuľa zabráni tomu, aby sa cesto počas pečenia nadvihlo, či nafúklo a zostane pekne rovné.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov 15 minút, potom opatrne dám papier aj s fazuľou z cesta dole a vrátim ho do rúry na ďalších 5 minút, aby sa trošku "zafarbilo". A nechám vychladnúť.

 

5.

Kým upečený korpus chladne, vymiešam mandľovú náplň. Mäkké maslo vymiešam s cukrom do peny a postupne pridám vajíčka. Hmota sa nevymieša úplne do hladka, nemusíte sa toho obávať. Po pridaní mletých mandlí a múky sa všetko pekne spojí. Ak chcete vmiešajte na záver aj mandľový likér, či extrakt.

6.

Poslednou fázou prípravy je, že dno vychladnutého korpusu natriem malinovým džemom a poukladám naň maliny. Tie nakoniec prikryjem pripravenou mandľovou náplňou, zarovnám a posypem mandľovými plátkami. 

Pečiem tentoraz pri 180 stupňoch 15 - 20 minút alebo do zlatista.

 

Amaretto, mandľový likér, som použila kvôli zvýrazneniu mandľovej chuti a vône. Počas pečenia sa alkohol z neho odparí, ale nemusíte ho použiť. Nahradiť sa dá napríklad mandľovým extraktom, prípadne môžete vynechať aj ten.

Ak ešte nemáte s prácou s krehkým cestom veľa skúseností, dávam do pozornosti zopár rád, ktoré sa oplatí dodržiavať. Nájdete ich v tomto článku: Krehké cesto

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Medový krémeš

Nepoznám "nedeľnejší" dezert ako krémeš. Nehovoriac o tom, keď je domáci. Pripraviť napríklad ten medový je naozaj jednoduché.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Zebrový koláč

Zebrový koláč je vlastne takou zaujímavejšou verziou bábovky. Na základe tohto malého triku sa stane obyčajná "buchta" neobyčajnou.

Jablkové muffiny z mandľového masla

Mandľové maslo a ja... to bola láska na prvé ochutnanie! Hodí sa naozaj všade, nielen do koláčov, ale aj na slané varenie...

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky