Best Recipes
Bakewell tart

Mandľovo-malinový koláč

Maliny a mandle patria k sebe podľa mňa rovnako, ako napríklad paradajky a bazalka. Keď sa k nim ešte pridá chrumkavé krehké cesto, vznikne takýto úžasný koláč.

na korpus:

200 g hladkej múky

100 g masla

1 vajíčko

1 PL práškového cukru

cca 1 ČL citrónovej šťavy

1 - 2 PL studenej vody (nemusí byť)


na mandľovú náplň:

100 g masla

70 g práškového cukru

2 vajíčka

100 g mletých mandlí

25 g hladkej múky

cca 1 ČL mandľového likéru Amaretto (nemusí byť)


na dokončenie:

malinový džem

čerstvé maliny

mandľové plátky



Príprava
Kroky: 6

Recept na tento koláč mám z jednej z mnohých kuchárskych knižiek, ktoré mám doma (Paul Hollywood's British Baking). Jemne som si ho však upravila podľa našej chuti - použila som menej cukru a viac mandlí. Verím, že vám bude chutiť rovnako, ako všetkým "testovačom", ktorí ho do teraz ochutnali.

1.

Začnem tým, že vyberiem z chladničky maslo a vajíčka, ktoré budem potrebovať pri príprave mandľovej náplne. Potrebujem, aby mali izbovú teplotu. 

2.

A pokračujem prípravou korpusu. Ja som krehké cesto pripravovala rukou, môžete však použiť aj kuchynského pomocníka so sekacími nožmi. Studené maslo rozdrobím do múky, do ktorej som pridala cukor. Nakoniec pridám citrónovú šťavu a vajíčko a vypracujem cesto. 

To zabalím do potravinovej fólie a dám ho aspoň na pol hodinku do chladničky.

3.

Vychladené cesto rozvaľkám na tenko.

Ja to robím buď medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo pomocou papiera na pečenie. Nemusím tak pri vaľkaní použiť ďalšiu múku a cesto sa mi nebude lepiť na pracovnú plochu.
Vďaka fólii, či papieru na pečenie vyvaľkaný plát cesta aj oveľa jednoduchšie presuniem do formy. Ja som použila obdĺžnikovú formu s odnímateľným dnom. Použiť môžete aj okrúhly tvar.

4.

Vyvaľkané cesto presuniem do vybranej formy a opatrne zarovnám okraje. Prikryjem ho papierom na pečenie (pokojne aj tým, na ktorom ste cesto vaľkali) a zaťažím napr. suchou fazuľou. Znamená to, že cesto sa bude piecť tzv. "na slepo". Fazuľa zabráni tomu, aby sa cesto počas pečenia nadvihlo, či nafúklo a zostane pekne rovné.

Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov 15 minút, potom opatrne dám papier aj s fazuľou z cesta dole a vrátim ho do rúry na ďalších 5 minút, aby sa trošku "zafarbilo". A nechám vychladnúť.

 

5.

Kým upečený korpus chladne, vymiešam mandľovú náplň. Mäkké maslo vymiešam s cukrom do peny a postupne pridám vajíčka. Hmota sa nevymieša úplne do hladka, nemusíte sa toho obávať. Po pridaní mletých mandlí a múky sa všetko pekne spojí. Ak chcete vmiešajte na záver aj mandľový likér, či extrakt.

6.

Poslednou fázou prípravy je, že dno vychladnutého korpusu natriem malinovým džemom a poukladám naň maliny. Tie nakoniec prikryjem pripravenou mandľovou náplňou, zarovnám a posypem mandľovými plátkami. 

Pečiem tentoraz pri 180 stupňoch 15 - 20 minút alebo do zlatista.

 

Amaretto, mandľový likér, som použila kvôli zvýrazneniu mandľovej chuti a vône. Počas pečenia sa alkohol z neho odparí, ale nemusíte ho použiť. Nahradiť sa dá napríklad mandľovým extraktom, prípadne môžete vynechať aj ten.

Ak ešte nemáte s prácou s krehkým cestom veľa skúseností, dávam do pozornosti zopár rád, ktoré sa oplatí dodržiavať. Nájdete ich v tomto článku: Krehké cesto

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Citrónovo-makový chlebíček

Zbožňujem kombináciu citrónovej šťavy a maku. Tento jednoduchý koláčik je práve vďaka citrónom veľmi vláčny a poteší tak návštevu, ako aj deti, keď si ho nájdu v škole v desiatovom boxe.

Slivkový koláč s vločkami

Jednoduchý, rýchly koláč plný čerstvého ovocia, do ktorého som pridala celozrnné špaldové vločky a otruby. Pre niektorých ochutnávačov to bola prekvapivá, ale veľmi chutná kombinácia chutí.

Jablkové muffiny

Jablko a škorica - neprekonateľná kombinácia, ktorá spolu náramne ladí. Platí to aj v prípade týchto voňavých muffinov.

Jogurtová bábovka

Niekedy sa aj dobre stane, že nájdete v chladničke biele jogurty po dátume spotreby. Vznikne tak neplánovane napríklad takáto skvelá, vláčna a voňavá bábovka.

Marhuľové rezy

Podobný koláčik si pamätám z detstva. Namiesto pátrania po jeho recepte som trochu zaimprovizovala a "vymyslela" som si svoj vlastný.

Vyskúšajte

Moje receptové inšpirácie.

s krevetami

Polievka Tom Yum

plnené marcipánom

Slivkové gule

s granátovým jablkom

Brokolicový šalát

základný recept

Tortový korpus

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

s tvarohom a ovocím

Narodeninová torta


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s džemom a nugátom

Pišingerove rezy

cícerová chuťovka trochu inak

Bylinkový falafel

základný recept

Majonézový dresing