200 g hladkej múky
100 g masla
1 vajíčko
1 PL práškového cukru
cca 1 ČL citrónovej šťavy
1 - 2 PL studenej vody (nemusí byť)
100 g masla
70 g práškového cukru
2 vajíčka
100 g mletých mandlí
25 g hladkej múky
cca 1 ČL mandľového likéru Amaretto (nemusí byť)
malinový džem
čerstvé maliny
mandľové plátky
Príprava
Kroky: 6
Recept na tento koláč mám z jednej z mnohých kuchárskych knižiek, ktoré mám doma (Paul Hollywood's British Baking). Jemne som si ho však upravila podľa našej chuti - použila som menej cukru a viac mandlí. Verím, že vám bude chutiť rovnako, ako všetkým "testovačom", ktorí ho do teraz ochutnali.
Začnem tým, že vyberiem z chladničky maslo a vajíčka, ktoré budem potrebovať pri príprave mandľovej náplne. Potrebujem, aby mali izbovú teplotu.
A pokračujem prípravou korpusu. Ja som krehké cesto pripravovala rukou, môžete však použiť aj kuchynského pomocníka so sekacími nožmi. Studené maslo rozdrobím do múky, do ktorej som pridala cukor. Nakoniec pridám citrónovú šťavu a vajíčko a vypracujem cesto.
To zabalím do potravinovej fólie a dám ho aspoň na pol hodinku do chladničky.
Vychladené cesto rozvaľkám na tenko.
Ja to robím buď medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo pomocou papiera na pečenie. Nemusím tak pri vaľkaní použiť ďalšiu múku a cesto sa mi nebude lepiť na pracovnú plochu.
Vďaka fólii, či papieru na pečenie vyvaľkaný plát cesta aj oveľa jednoduchšie presuniem do formy. Ja som použila obdĺžnikovú formu s odnímateľným dnom. Použiť môžete aj okrúhly tvar.
Vyvaľkané cesto presuniem do vybranej formy a opatrne zarovnám okraje. Prikryjem ho papierom na pečenie (pokojne aj tým, na ktorom ste cesto vaľkali) a zaťažím napr. suchou fazuľou. Znamená to, že cesto sa bude piecť tzv. "na slepo". Fazuľa zabráni tomu, aby sa cesto počas pečenia nadvihlo, či nafúklo a zostane pekne rovné.
Pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov 15 minút, potom opatrne dám papier aj s fazuľou z cesta dole a vrátim ho do rúry na ďalších 5 minút, aby sa trošku "zafarbilo". A nechám vychladnúť.
Kým upečený korpus chladne, vymiešam mandľovú náplň. Mäkké maslo vymiešam s cukrom do peny a postupne pridám vajíčka. Hmota sa nevymieša úplne do hladka, nemusíte sa toho obávať. Po pridaní mletých mandlí a múky sa všetko pekne spojí. Ak chcete vmiešajte na záver aj mandľový likér, či extrakt.
Poslednou fázou prípravy je, že dno vychladnutého korpusu natriem malinovým džemom a poukladám naň maliny. Tie nakoniec prikryjem pripravenou mandľovou náplňou, zarovnám a posypem mandľovými plátkami.
Pečiem tentoraz pri 180 stupňoch 15 - 20 minút alebo do zlatista.
Amaretto, mandľový likér, som použila kvôli zvýrazneniu mandľovej chuti a vône. Počas pečenia sa alkohol z neho odparí, ale nemusíte ho použiť. Nahradiť sa dá napríklad mandľovým extraktom, prípadne môžete vynechať aj ten.
Ak ešte nemáte s prácou s krehkým cestom veľa skúseností, dávam do pozornosti zopár rád, ktoré sa oplatí dodržiavať. Nájdete ich v tomto článku: Krehké cesto.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Medový krémeš
Jemná tvarohová torta
Bodkovaná bábovka
Zebrový koláč
Jablkové muffiny z mandľového masla
Citrónovo-makový chlebíček
Slivkový koláč s vločkami
Marhuľové rezy
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Vyskúšajte moje