Best Recipes
u nás najobľúbenejší

Marhuľový džem

Leto je u nás, okrem iného, aj príležitosťou pripraviť si do zásoby domáce džemy. Všade dozrieva rôzne ovocie a ja nepoznám lepší spôsob, ako si jeho plnú ovocnú chuť uchovať na chladnejšie dni. U nás je momentálne džemovou jednotkou džem marhuľový.

potrebujeme:

marhule

prírodný trstinový cukor

želírovací prípravok (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 6

Varenie džemu je oveľa väčšia zábava ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Nemám problém uvariť pokojne len jeden-dva poháriky, ak mám doma nejaké veľmi zrelé ovocie.

1.

V prvom rade musíte mať k dispozícii naozaj zrelé, skôr mäkkšie marhule. TIe umyjem a zomeliem.

2.

Zomleté marhule posypem trochou cukru a nechám ich postáť aspoň hodinku-dve.

3.

Pomaličky privediem k varu a neustále miešam, aby sa ovocie na dne hrnca nepripálilo.

4.

Keď je džem horúci a cukor sa v ňom už určite úplne rozpustil, ochutnám ho a podľa potreby ešte dosladím.

5.

Ak by ovocie pustilo veľa šťavy a džem by bol veľmi riedky, použijem aj nejaký želírovací prípravok, resp. pektín.

6.

Varím približne 30 minút, netreba viac. Uvarený džem naplním do čistých pohárikov, uzatvorím, otočím viečkom nadol, aby sa viečka "dobre chytili" (ako hovorí moja mamina). 

Cukor nahradím niekedy medom, či iným sladidlom. Ale čím ďalej tým častejšie nesladím džem vôbec. Želírovací prípravok nepoužívam vždy. Niekedy mi práve vyhovuje viac, ak nie je džem veľmi hustý.

Na varení džemov je úžasné to, že sa riadim len podľa svojej chuti. Nebudem vám preto písať, že na 3 kilá ovocia musíte použiť toľko a toľko cukru... Nemusíte. Záleži len na vás. Rôzne ovocie má rôznu prirodzenú sladkosť. 

My sme s mojou maminou naposledy varili marhuľový džem u nej na záhrade, v letnej kuchyni. Na 7 kg marhúľ sme použili asi 2,5 kg prírodného trstinového cukru.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Gyoza taštičky

Nadýchané taštičky plnené mletým mäsom a zeleninou. Výdatná porcia sójovej omáčky nesmie chýbať.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky