marhule
prírodný trstinový cukor
želírovací prípravok (nemusí byť)
Príprava
Kroky: 6
Varenie džemu je oveľa väčšia zábava ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Nemám problém uvariť pokojne len jeden-dva poháriky, ak mám doma nejaké veľmi zrelé ovocie.
V prvom rade musíte mať k dispozícii naozaj zrelé, skôr mäkkšie marhule. TIe umyjem a zomeliem.
Zomleté marhule posypem trochou cukru a nechám ich postáť aspoň hodinku-dve.
Pomaličky privediem k varu a neustále miešam, aby sa ovocie na dne hrnca nepripálilo.
Keď je džem horúci a cukor sa v ňom už určite úplne rozpustil, ochutnám ho a podľa potreby ešte dosladím.
Ak by ovocie pustilo veľa šťavy a džem by bol veľmi riedky, použijem aj nejaký želírovací prípravok, resp. pektín.
Varím približne 30 minút, netreba viac. Uvarený džem naplním do čistých pohárikov, uzatvorím, otočím viečkom nadol, aby sa viečka "dobre chytili" (ako hovorí moja mamina).
Cukor nahradím niekedy medom, či iným sladidlom. Ale čím ďalej tým častejšie nesladím džem vôbec. Želírovací prípravok nepoužívam vždy. Niekedy mi práve vyhovuje viac, ak nie je džem veľmi hustý.
Na varení džemov je úžasné to, že sa riadim len podľa svojej chuti. Nebudem vám preto písať, že na 3 kilá ovocia musíte použiť toľko a toľko cukru... Nemusíte. Záleži len na vás. Rôzne ovocie má rôznu prirodzenú sladkosť.
My sme s mojou maminou naposledy varili marhuľový džem u nej na záhrade, v letnej kuchyni. Na 7 kg marhúľ sme použili asi 2,5 kg prírodného trstinového cukru.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Tekvicové sušienky
Slaný ricottový koláč
Gyoza taštičky
Mandľové biscotti
"Obyčajné" pletenky či rožky
Domáce tortilly
Bylinkové pesto
Brokolicový šalát
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje