Best Recipes
z pomalého hrnca

Marhuľový džem s medom a mätou

Presne tak, pomalý hrniec nie je super iba na prípravu vývarov, či trhaného mäsa. Je to skvelý pomocník aj pri varení domáceho džemu.

potrebujeme:

1,5 kg marhúľ

100 g medu

mätu



Príprava
Kroky: 5

V pomalom hrnci nie je potrebné podlievať ovocie žiadnou tekutinou. Vystačí si s vlastnou šťavou, ktorá sa vďaka vareniu pri nízkej teplote nepripáli.

1.

Marhule umyjem, vykôstkujem a nakrájam na menšie kocky, ktoré dám do nádoby pomalého hrnca.

2.

Nakrájané marhule polejem medom, trochu premiešam a pridám aj mätu. Tú som previazala do malého zväzku, aby som ju po dovarení džemu jednoduchšie z hrnca vybrala.

3.

Prikryjem pokrievkou a pri nízkej teplote varím necelé dve hodiny. Závisí to od druhu a mäkkosti (zrelosti) ovocia, ktoré používate. Veľmi zrelé marhule budú hotové aj do 90tich minút.

4.

Po dovarení vyberiem z hrnca mätu a ovocie rozmixujem ponorným mixérom.

5.

Plním do menších, vysterilizovaných pohárikov, dobre uzavriem a otočím naopak (hore nohami). Nechám vychladnúť.

Keďže som džem pripravovala v pomalom hrnci, v ktorom sa ovocie varí pri nízkej a konštantnej teplote, použila som na dosladenie med. Samozrejme, že namiesto medu môžete použiť cukor a mätu môžete buď úplne vynechať alebo ju nahradiť napríklad vanilkovým luskom.

Ak pripravujete džem z väčšieho množstva ovocia, prípadne z ovocia, ktoré pustí viac šťavy, na zahustenie a zároveň aj na konzerváciu použite ešte buď citrónovú šťavu alebo prírodný pektín.

Ja radšej pripravujem menšie množstvo pohárikov, ktoré relatívne rýchlo spotrebujeme.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Gyoza taštičky

Nadýchané taštičky plnené mletým mäsom a zeleninou. Výdatná porcia sójovej omáčky nesmie chýbať.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky