1,5 kg marhúľ
100 g medu
mätu
Príprava
Kroky: 5
V pomalom hrnci nie je potrebné podlievať ovocie žiadnou tekutinou. Vystačí si s vlastnou šťavou, ktorá sa vďaka vareniu pri nízkej teplote nepripáli.
Marhule umyjem, vykôstkujem a nakrájam na menšie kocky, ktoré dám do nádoby pomalého hrnca.
Nakrájané marhule polejem medom, trochu premiešam a pridám aj mätu. Tú som previazala do malého zväzku, aby som ju po dovarení džemu jednoduchšie z hrnca vybrala.
Prikryjem pokrievkou a pri nízkej teplote varím necelé dve hodiny. Závisí to od druhu a mäkkosti (zrelosti) ovocia, ktoré používate. Veľmi zrelé marhule budú hotové aj do 90tich minút.
Po dovarení vyberiem z hrnca mätu a ovocie rozmixujem ponorným mixérom.
Plním do menších, vysterilizovaných pohárikov, dobre uzavriem a otočím naopak (hore nohami). Nechám vychladnúť.
Keďže som džem pripravovala v pomalom hrnci, v ktorom sa ovocie varí pri nízkej a konštantnej teplote, použila som na dosladenie med. Samozrejme, že namiesto medu môžete použiť cukor a mätu môžete buď úplne vynechať alebo ju nahradiť napríklad vanilkovým luskom.
Ak pripravujete džem z väčšieho množstva ovocia, prípadne z ovocia, ktoré pustí viac šťavy, na zahustenie a zároveň aj na konzerváciu použite ešte buď citrónovú šťavu alebo prírodný pektín.
Ja radšej pripravujem menšie množstvo pohárikov, ktoré relatívne rýchlo spotrebujeme.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Tekvicové sušienky
Slaný ricottový koláč
Gyoza taštičky
Mandľové biscotti
"Obyčajné" pletenky či rožky
Domáce tortilly
Bylinkové pesto
Brokolicový šalát
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje