Best Recipes
s droždím a medom

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

potrebujeme:

200 g hladkej špaldovej múky

200.g celozrnnej špaldovej múky

1/2 ČL soli

150 ml plnotučného mlieka

1/2 kocky droždia

1 PL cukru

3 žĺtky

2 ČL vanilkového extraktu

100 g masla

70 g tekutého medu

hrsť hrozienok

1 žĺtok na potretie

mandľové plátky na posypanie



Príprava
Kroky: 9

Mazanec si vychutnávame predovšetkým na raňajky. Buď potretý maslom alebo s trochou dobrého džemu. Ale mne chutí aj len tak, bez ničoho.

1.

Mlieko zohrejem (ale len aby bolo teplé, nie horúce!), pridám lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Premiešam, prikryjem a nechám 10 - 15 minút postáť, kým nevznikne kvások.

2.

Medzitým zmiešam v kuchynskom robote s hnetacím hákom obe múky a soľ.

3.

Maslo rozpustím na miernom ohni a nechám ho trochu vychladnúť. Nesmie sa do cesta pridávať horúce, lebo by "zabilo" kvások a cesto by nevykyslo. 

4.

Keď je kvások hotový, pridám ho do cesta spolu so žĺtkami, medom a vanilkovým extraktom. Maslo pridám ako posledné. 

5.

Cesto miesim tak dlho, kým sa neprestane lepiť na steny misy. Keďže je v ňom aj maslo, nebude to trvať dlho. 

6.

Vymiesené cesto potriem troškou oleja, aby nevysychalo, prikryjem potravinovou fóliou a čistou utierkou a nechám aspoň hodinu a pol kysnúť.

7.

Po vykysnutí vmiesim do cesta hrozienka. Tie môžete vopred namočiť do rumu alebo teplej vody.

8.

Vytvarujem bochník, ktorý položím na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem ho rozmiešaným žĺtkom a posypem plátkami mandlí. Prikryjem veľkou misou a nechám ešte raz kysnúť približne 30 minút. 

9.

Medzitým vyhrejem rúru na 190 stupňov. Mazanec v nej pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 150 stupňov a pečiem ďalších 30 - 40 minút. Aby nebol mazanec veľmi tmavý, prikryjem ho počas pečenia papierom na pečenie.

Pre zmenu môžete ešte k hrozienkam pridať aj zopár plátkov mandlí, nemusíte nimi mazanec len posypať. Cesto tak bude o niečo zaujímavejšie. Raz zahryznete do šťavnatého hrozienka a inokedy do chrumkavej mandle.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta