Best Recipes
s vlašskými orechami

Mrkvový chlieb bez kysnutia

Mrkvový chlieb je jedna z mojich obľúbených rýchloviek. Áno, presne tak, aj pečenie domáceho chleba môžeme považovať za rýchlovku. Zamiešať, vytvarovať a dať piecť. A výborný chlebík je hotový. :-)

potrebujeme:

300 g hladkej špaldovej múky

200 g celozrnnej špaldovej múky

2 - 3 ČL soli

1 ČL jedlej sódy

150 g (2 menšie) mrkvy

30 g vlašských orechov

300 g bieleho jogurtu

cca 100 ml plnotučného mlieka



Príprava
Kroky: 6

Pri príprave tohto chlebíka používam rada kombináciu hladkej a celozrnnej múky. Ich pomer si upravte podľa seba, resp. použite iba hladkú múku, celozrnná nie je povinná. Rovnako vám nič nebárni v tom sa s múkami trošku pohrať a namiešať si vlastný mix. Podľa mňa sa výborne hodí aj múka ražná, pohánková, ovsená, ...

1.

V mise zmiešam hladkú a celozrnnú múku spolu so soľou a jedlou sódou.

2.

Pridám na jemno postrúhanú mrkvu a nasekané orechy.

3.

Nakoniec všetko spojím bielym jogurtom a mliekom. Mlieko pridávam postupne, možno nebudete potrebovať všetko. Závisí to od múky, koľko tekutiny bude potrebovať. Mlieka teda pridajte len toľko, aby vám vzniklo pružné cesto.

4.

Cesto preložím na pomúčenú pracovnú plochu a ešte rukami trochu premiesim. 

5.

Vytvarujem bochník, ktorý dám na plech vystlaný papierom na pečenie. Tupou stranou noža "nakreslím" na jeho povrch mriežku. 

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 230 stupňov 25 - 30 minút. To, že je chlebík hotový spoznáte aj podľa toho, že po zaklopaní na jeho dno bude znieť duto.

Mrkvy môžete pridať len tak od oka, nemusíte ju presne vážiť. Myslite však na to, že chlebíku dodá trošku sladkú chuť (ak jej použijete viac) a preto by som v takom prípade pridala do cesta viac soli. A je tiež rozdiel, či použijete mladú, jarnú mrkvu, ktorá je o niečo sladšia a šťavnatejšia, alebo "starú" mrkvu.
Keď postrúhate mrkvu na jemnom strúhadle, zafarbí cesto jemne do oranžova a nebude ju v ňom vidno. Chlebík však bude nádherne vláčny. Ak by ste ju v chlebíku predsa len chceli aj vidieť, tak ju postrúhajte na hrubom strúhadle. Chlebík tak bude mať aj hrubšiu štruktúru.

Ak nemáte v chlebíku radi nič chrumkavé, orechy pokojne vynechajte. 
Ja síce miesim cesto v kuchynskom robote s hnetacím hákom, ale ak ho nemáte, postačí vám aj miska s vareškou.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Chrumkavý chlieb bez droždia

Nie je umenie upiecť chrumkavý bochník chleba, keď kváskujete alebo keď máte doma čerstvé, či sušené droždie...

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Bryndzové tyčinky

Veľmi jednoduchý a najmä vďačný recept na niečo malé, chrumkavé na maškrtenie.

Kysnuté cesnakové pagáče

Voňavá chuťovka ku ktorej už nič viac nepotrebujete. Ale keby ste veľmi chceli, nejaká zeleninka, či nátierka sa k nej tiež veľmi hodia.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

"Burgyňáky"

Cukrovú repu alebo burgyňu si asi mnohí nespájajú napríklad s pečením. Keď sa k nej dostanem, tak jednoznačne musia byť pagáče.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta