Best Recipes
so slivkovým lekvárom

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

na cesto:

200 g hladkej múky

100 g celozrnnej ražnej múky

1 ČL prášku do pečiva

1/2 ČL mletého badyánu

1/2 ČL mletého zázvoru

2 ČL pernikového korenia

2 PL medu

60 g masla

1 vajíčko

2 PL rumu

1 PL mlieka (nemusí byť)

120 g práškového cukru


na plnku:

200 g slivkového lekváru

100 g mletých vlašských orechov

2 PL rumu


na dokončenie

1 vajíčko

hrsť na hrubo nasekaných vlašských orechov



Príprava
Kroky: 6

Na perníkovej roláde je skvelé aj to, že bez ujmy na chuti vydrží niekoľko dní, takže ju môžete pripraviť aj vopred a nemusíte sa jej prípravou stresovať na poslednú chvíľu.

1.

Ja pripravujem cesto v kuchynskom robote s miešacím nadstavcom, hotové je ani nie za minútku. V mise kuchynského robota zmiešam obe múky, prášok do pečiva, všetko korenie, cukor, med, vajíčko, rum a zmäkknuté maslo. Ak by sa mi počas miešania zdalo byť cesto suché, pridám aj za lyžicu-dve mlieka. Závisí to od savosti múky. Možno mlieko ani nebudete potrebovať.

2.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám na noc do chladničky.

3.

Na druhý deň cesto vyvaľkám na tenko do tvaru obdĺžnika, potriem plnkou a zarolujem.

4.

Plnku pripravím vymiešaním slivkového lekváru, mletých vlašských orechov a rumu. 

5.

Hotovú roládu presuniem na plech vystlaný papierom na pečenie, potriem rozšľahaným vajíčkom a povrch ozdobím nasekanými vlašskými orechami.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov 30 - 35 minút.

Cesto bude o niečo lepšie, keď bude dobre odležané. Ja ho dávam na noc do chladničky. Ak však nemáte toľko času, postačí mu v chlade aj pár hodín.

Na plnku používam slivkový lekvár bez cukru (dá sa už kúpiť aj taký 😉), ale nemusíte sa obávať, mám otestované, že roláda je sladká dosť aj pre cukrových "závislákov".

Pokiaľ by ste plánovali perníkovú roládu niekomu darovať, pripravte z tohto množstva cesta dve menšie rolády. Ľahšie sa vám tak budú baliť a v menšej verzii vyzerajú ako darček milšie.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Linecké pečivo bez múky

Tento recept je výborným príkladom toho, že aj také vianočné maškrtenie môže byť o niečo zdravšie. A možno aj o niečo chutnejšie, napriek tomu, že pri pečení nepoužijete žiadnu múku a cukor.

Ovocné košíčky

Košíčky plnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia sú v zahraničí známe ako Mince pies. Už niekoľko rokov sú tieto chutné koláčiky súčaťou aj nášho sviatočného stola.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dezert nielen na nedeľu

Medový krémeš

celozrnné rybičky

Sezamové krekry

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

s jablkovým pyré

Mrkvové muffiny

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky