250 g celozrnnej špaldovej múky
125 g masla
1 žĺtok
1 ČL bylinkovej soli
cca 2 PL studenej vody
4 - 5 vajíčok
200 g emmentálu
130 g bieleho jogurtu
125 g slaniny alebo sušenej šunky
1 červenú cibuľu
soľ a mleté čierne korenie
Príprava
Kroky: 6
I keď je príprava krehkého cesta veľmi jednoduchá a rýchla, je dobré vedieť niekoľko pravidiel, ktorých sa treba držať. Vďaka tomu sa vám koláče z krehkého cesta vždy podaria. Podrobné informácie nájdete v článku v kategórii Tipy a triky.
V kuchynskom robote so sekacím nožom pripravím slané krehké cesto na korpus. Stačí len niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla spojiť všetky suroviny (múku, maslo, soľ a žĺtko). Nakoniec pridám najskôr jednu lyžicu vody a ak sa mi zdá byť cesto suchšie, tak aj druhú lyžicu.
Krehké cesto vyvaľkám medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo papiera na pečenie. Nebude tak potrebné pridávať ďalšiu múku na podsypanie cesta. Vyvaľkané cesto preložím do pripravenej formy na pečenie (s odnímateľným dnom) a popichám vidličkou. Takto pripravený korpus dám aspoň na pol hodiny do chladničky.
V miske vymiešam vajíčka s bielym jogurtom a postrúhaným ementálom. (Časť syra si nechám na záverečné posypanie.) Pridám na malé kocky nakrájanú sušenú šunku alebo slaninku a červenú cibuľu. Podľa chuti posolím a okorením.
Vychladený korpus pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov 10 minút. Nie je potrebné ho piecť "na slepo".
Potom dno takto predpečeného korpusu potriem bielkom, ktoré mi zostalo pri príprave cesta. Dám na minútku-dve opäť do rúry. Takto sa na dne koláča urobí akási nepremokavá vrstva a náplň sa do cesta počas pečenia nevsiakne, takže korpus zostane chrumkavý.
Nakoniec rozprestriem na korpus pripravenú náplň a pečiem ďalších 20 minút. Povrch koláča ešte pred pečením posypem syrom, ktorý som si odložila bokom na začiatku pečenia.
Ak chcete pripraviť vegetariánsku verziu koláča, nahraďte sušenú šunku napríklad jarnou cibuľkou, bylinkami alebo olivami. Ementál môžete nahradiť iným výraznejším syrom, ako napríklad cheddarom, či parmezánom. Alebo si vytvorte svoj vlastný mix syrov, ktoré vám chutia.
Ja som použila hustý biely jogurt gréckeho tipu. Ale použite pokojne taký, na ktorý ste zvyknutý a ktorý vám chutí.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Tekvicové sušienky
Slaný ricottový koláč
Gyoza taštičky
Mandľové biscotti
"Obyčajné" pletenky či rožky
Domáce tortilly
Bylinkové pesto
Brokolicový šalát
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje