Best Recipes
so slaninkou

Slaný koláč s ementálom

Slané koláče zbožujú u nás všetci. Či už teplé alebo studené, so zeleninovým šalátom.... ako ľahký obed, večeru, či chuťovku na grilovačke... Náplň volím vždy podľa aktuálnych zásob v chladničke, takže koláč je vždy iný.

na korpus:

250 g celozrnnej špaldovej múky

125 g masla

1 žĺtok

1 ČL bylinkovej soli

cca 2 PL studenej vody


na náplň:

4 - 5 vajíčok

200 g emmentálu

130 g bieleho jogurtu

125 g slaniny alebo sušenej šunky

1 červenú cibuľu

soľ a mleté čierne korenie



Príprava
Kroky: 6

I keď je príprava krehkého cesta veľmi jednoduchá a rýchla, je dobré vedieť niekoľko pravidiel, ktorých sa treba držať. Vďaka tomu sa vám koláče z krehkého cesta vždy podaria. Podrobné informácie nájdete v článku v kategórii Tipy a triky.

1.

V kuchynskom robote so sekacím nožom pripravím slané krehké cesto na korpus. Stačí len niekoľkými stlačeniami pulzného tlačidla spojiť všetky suroviny (múku, maslo, soľ a žĺtko). Nakoniec pridám najskôr jednu lyžicu vody a ak sa mi zdá byť cesto suchšie, tak aj druhú lyžicu. 

2.

Krehké cesto vyvaľkám medzi dvoma kusmi potravinovej fólie alebo papiera na pečenie. Nebude tak potrebné pridávať ďalšiu múku na podsypanie cesta. Vyvaľkané cesto preložím do pripravenej formy na pečenie (s odnímateľným dnom) a popichám vidličkou. Takto pripravený korpus dám aspoň na pol hodiny do chladničky.


3.

V miske vymiešam vajíčka s bielym jogurtom a postrúhaným ementálom. (Časť syra si nechám na záverečné posypanie.) Pridám na malé kocky nakrájanú sušenú šunku alebo slaninku a červenú cibuľu. Podľa chuti posolím a okorením.

4.

Vychladený korpus pečiem v rúre vyhriatej na 200 stupňov 10 minút. Nie je potrebné ho piecť "na slepo". 

5.

Potom dno takto predpečeného korpusu potriem bielkom, ktoré mi zostalo pri príprave cesta. Dám na minútku-dve opäť do rúry. Takto sa na dne koláča urobí akási nepremokavá vrstva a náplň sa do cesta počas pečenia nevsiakne, takže korpus zostane chrumkavý.


6.

Nakoniec rozprestriem na korpus pripravenú náplň a pečiem ďalších 20 minút. Povrch koláča ešte pred pečením posypem syrom, ktorý som si odložila bokom na začiatku pečenia.

 

Ak chcete pripraviť vegetariánsku verziu koláča, nahraďte sušenú šunku napríklad jarnou cibuľkou, bylinkami alebo olivami. Ementál môžete nahradiť iným výraznejším syrom, ako napríklad cheddarom, či parmezánom. Alebo si vytvorte svoj vlastný mix syrov, ktoré vám chutia.
Ja som použila hustý biely jogurt gréckeho tipu. Ale použite pokojne taký, na ktorý ste zvyknutý a ktorý vám chutí.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Slaný ricottový koláč

Upratovanie chladničky môže niekedy dopadnúť aj takto. Recept v duchu "varím zo zásob" alebo "čo chladnička dala".

Gyoza taštičky

Nadýchané taštičky plnené mletým mäsom a zeleninou. Výdatná porcia sójovej omáčky nesmie chýbať.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

"Obyčajné" pletenky či rožky

Napriek tomu, že kváskujem už niekoľko rokov, nepohrdneme ani "obyčajným" bielym rožkom, či pletenkou.

Domáce tortilly

Tortilly alebo chlebové placky sa dajú v kuchyni využiť na nekonečné množstvo spôsobov. Ich príprava je taká jednoduchá, že je škoda kupovať ich v obchode.

Bylinkové pesto

V čase, kedy máme k dispozícii množstvo čerstvých a voňavých byliniek, pripravujem bylinkové pesto do zásoby, do mrazničky.

Brokolicový šalát

Pre mnohých možno nepredstaviteľná, ale verte mi, že naozaj skvelá kombinácia surovej brokolice, granátového jablka a semienok.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky