Best Recipes
bez kysnutia

Tvarohová štóla

Ak ste sa pečeniu štóly doteraz vyhýbali, lebo ste mali rešpekt pred prípravou kvásku z čerstvého droždia, mám pre vás dobrú správu. Resp. recept na štólu, v ktorom čerstvé droždie nepotrebujete, vystačíte si s práškom do pečiva.

potrebujeme:

230 g hladkej špaldovej múky

150 g celozrnnej špaldovej múky

40 g ovsenej múky

40 g amarantovej múky

40 g pohánkovej múky

1 prášok do pečiva

štipku soli

100 g práškového cukru

2 vajíčka

250 g masla

2 PL hnedého rumu

250 g hrudkovitého tvarohu

100 g mandlí bez šupky

100 g hrozienok

100 g kandizovanej citrusovej kôry

100 g marcipánu


na dokončenie:

cca 100 g masla

práškový cukor

kokosovú múku



Príprava
Kroky: 10

Keď chcete pre rodinu a priateľov upiecť na sviatky štólu napríklad ako jedlý darček, odporúčam upiecť ju s dostatočným predstihom (pokojne aj dva - tri týždne pred Vianocami), aby mala dostatok času sa rozležať.

1.

V mise zmiešam najskôr suché suroviny, čiže múky, prášok do pečiva, štipku soli a práškový cukor.

2.

K suchým surovinám pridám vajíčka, tvaroh, rum a mäkké maslo. 

Ja miešam cesto v kuchynskom robote s miešacím nadstavcom, trvá to doslova len pár sekúnd, kým sa všetky suroviny spoja. Ale môžete ho vypracovať aj klasicky ručne.

3.

Nakoniec vmiešam na hrubo nasekané mandle (bez šupky), hrozienka a kandizovanú kôru. 

4.

Cesto prikryjem potravinovou fóliou a nechám ho aspoň pol hodinu odpočívať.

5.

Potom cesto rozvaľkám (alebo len rukami vytvarujem) do tvaru obdĺžnika.

6.

Marcipán trošku prepracujem v rukách a vytvarujem z neho valček taký dlhý, aká široká je dlhšia strana obdĺžnika.

7.

Marcipánový valček položím približne do tretiny obĺžnika a obe stany cesta preložím cez marcipán (najskôr tú kratšiu stranu).

8.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 40 minút (alebo do zlatista).

9.

Ihneď po vytiahnutí štóly z rúry ju potriem roztopeným maslom. Maslo sa do štóly postupne vsiakne. Potieram až kým nespotrebujem všetko maslo.

10.

No a na záver posypem zmesou práškového cukru a kokosovej múky. Bez bieleho poprašku by nebola štóla štólou. V iných receptoch sa štóla v cukre doslova váľa, ja sa to snažím nepreháňať. Posypem ju len toľko, aby vznikla na povrchu jemná biela kôrka.

Z tohto množstva pripravíte buď jednu veľkú štólu (na veľký plech) alebo urobte 2 - 3 menšie a po upečení a pocukrovaní ich zabaľte do celofánu, previažte mašľou, ... Neviem si predstaviť nikoho, koho by takýto vlastnoručne vyrobený darček nepotešil.

Ja som použila do cesta rôzne múky (v podstate tie, ktoré som mala doma a chcela som ich spotrebovať). Štóla však nijako neutrpela na svojej chuti. Skôr naopak, bola ešte lahodnejšia. Pokojne však použite napríklad len hladkú špaldovú múku, či zmes hladkej a celozrnnej. Zachovajte len celkové množstvo múky (t.j. 500 g).

Bez záverečnej bielej pokrývky by nebola štóla štólou, že?... Aby sme to však s tým cukrom zase nepreháňali, zvykla som si používať nasledujúcu fintu: časť cukru nahradím kokosovou múkou, ktorá má tiež prirodzene nasládlu chuť (obyčajne v pomere 1:1).
Rovnaký spôsob "obaľovania" používam napríklad aj pri príprave vanilkových rožkov, či iného pečiva, ktoré sa má po upečení pocukrovať. A nebojte sa časom uberať cukor a pridávať množstvo kokosovej múky.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Ovsené linecké koláčiky

Linecké koláčiky patria u nás k akémusi základu vianočného pečenia. My ich máme veľmi radi a na sviatočnom stole nesmú chýbať. A preto som vyskúšala aj ich zdravšiu verziu. Časť múky som nahradila ovsenými vločkami..

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Vianočný koláč

Vo Veľkej Británii majú svoj Christmas Pudding, my doma máme svoj "pivový koláč".

Perníková roláda

Ak nemáte trpezlivosť, či čas na vykrajovanie a ozdobovanie medovníkov, mám tu pre vás jeden skvelý recept. Perníková roláda plnená slivkovým lekvárom urobí na sviatočnom stole možno ešte väčšiu parádu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

vynovená klasika

Čokoládové úliky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta