230 g hladkej špaldovej múky
150 g celozrnnej špaldovej múky
40 g ovsenej múky
40 g amarantovej múky
40 g pohánkovej múky
1 prášok do pečiva
štipku soli
100 g práškového cukru
2 vajíčka
250 g masla
2 PL hnedého rumu
250 g hrudkovitého tvarohu
100 g mandlí bez šupky
100 g hrozienok
100 g kandizovanej citrusovej kôry
100 g marcipánu
cca 100 g masla
práškový cukor
kokosovú múku
Príprava
Kroky: 10
Keď chcete pre rodinu a priateľov upiecť na sviatky štólu napríklad ako jedlý darček, odporúčam upiecť ju s dostatočným predstihom (pokojne aj dva - tri týždne pred Vianocami), aby mala dostatok času sa rozležať.
V mise zmiešam najskôr suché suroviny, čiže múky, prášok do pečiva, štipku soli a práškový cukor.
K suchým surovinám pridám vajíčka, tvaroh, rum a mäkké maslo.
Ja miešam cesto v kuchynskom robote s miešacím nadstavcom, trvá to doslova len pár sekúnd, kým sa všetky suroviny spoja. Ale môžete ho vypracovať aj klasicky ručne.
Nakoniec vmiešam na hrubo nasekané mandle (bez šupky), hrozienka a kandizovanú kôru.
Cesto prikryjem potravinovou fóliou a nechám ho aspoň pol hodinu odpočívať.
Potom cesto rozvaľkám (alebo len rukami vytvarujem) do tvaru obdĺžnika.
Marcipán trošku prepracujem v rukách a vytvarujem z neho valček taký dlhý, aká široká je dlhšia strana obdĺžnika.
Marcipánový valček položím približne do tretiny obĺžnika a obe stany cesta preložím cez marcipán (najskôr tú kratšiu stranu).
Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 40 minút (alebo do zlatista).
Ihneď po vytiahnutí štóly z rúry ju potriem roztopeným maslom. Maslo sa do štóly postupne vsiakne. Potieram až kým nespotrebujem všetko maslo.
No a na záver posypem zmesou práškového cukru a kokosovej múky. Bez bieleho poprašku by nebola štóla štólou. V iných receptoch sa štóla v cukre doslova váľa, ja sa to snažím nepreháňať. Posypem ju len toľko, aby vznikla na povrchu jemná biela kôrka.
Z tohto množstva pripravíte buď jednu veľkú štólu (na veľký plech) alebo urobte 2 - 3 menšie a po upečení a pocukrovaní ich zabaľte do celofánu, previažte mašľou, ... Neviem si predstaviť nikoho, koho by takýto vlastnoručne vyrobený darček nepotešil.
Ja som použila do cesta rôzne múky (v podstate tie, ktoré som mala doma a chcela som ich spotrebovať). Štóla však nijako neutrpela na svojej chuti. Skôr naopak, bola ešte lahodnejšia. Pokojne však použite napríklad len hladkú špaldovú múku, či zmes hladkej a celozrnnej. Zachovajte len celkové množstvo múky (t.j. 500 g).
Bez záverečnej bielej pokrývky by nebola štóla štólou, že?... Aby sme to však s tým cukrom zase nepreháňali, zvykla som si používať nasledujúcu fintu: časť cukru nahradím kokosovou múkou, ktorá má tiež prirodzene nasládlu chuť (obyčajne v pomere 1:1).
Rovnaký spôsob "obaľovania" používam napríklad aj pri príprave vanilkových rožkov, či iného pečiva, ktoré sa má po upečení pocukrovať. A nebojte sa časom uberať cukor a pridávať množstvo kokosovej múky.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kváskové panettone
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Ovsené linecké koláčiky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Vianočný koláč
Perníková roláda
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Metrový koláč
Čokoládové úliky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Jemná tvarohová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Mandľovo-jahodový koláč
Vyskúšajte moje