Best Recipes
s medovou glazúrou

Veľkonočné judáše

Judáše patria k tradičnému veľkonočnému pečivu, ktoré má symbolizovať povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Podávať by sa vraj mali na Zelený štvrtok, kedy Judáš zradil Ježiša.

na cesto:

500 g hladkej múky

300 ml plnotučného mlieka

60 g mäkkého masla

1/2 kocky droždia

70 g kryšťáľového cukru

2 žĺtky

štipku soli


na potretie:

1 vajíčko

40 g medu

15 g masla



Príprava
Kroky: 7

Judáše som piekla síce premiérovo, ale určite nie naposledy. Doma si všetci prsty oblizovali... keďže sú judáše medovo lepkavé. :-)

1.

Začnem prípravou kvásku. Asi 100 ml mlieka trochu zohrejem (aby bolo teplé, ale nie horúce), vmiešam do neho za lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Zamiešam, prikryjem a nechám aspoň 10 minút postáť, kým sa kvasnice neaktivujú.

2.

Do misy od kuchynského robota pridám všetky zostávajúce suroviny na cesto (múku, zbytok mlieka, cukor, naozaj mäkké maslo, žĺtky, a štipku soli) a bublajúci kvások.

Pomocou hnetacieho háku vymiesim hladké a pružné cesto. Prikryjem ho fóliou a utierkou a nechám aspoň hodinu a pol odpočívať. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

3.

Vykysnuté cesto premiesim a na pracovnej ploche rozdelím na 24 rovnakých častí (á cca 39-40 g).

4.

Každý kúsok cesta vyvaľkám do približne 20 - 25 cm dlhého valčeka, vytvarujem do požadovaného tvaru a poukladám na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. 

5.

Vytvarované judáše (alebo judášky) potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám ich ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Keďže som ich potrela, ničím ich už neprikrývam.

6.

Rúru vyhrejem na 185 stupňov. Pred vložením do rúry potriem judáše ešte raz vajíčkom a pečiem 12 - 15 minút.

7.

Med rozohrejem v malom hrnčeku a rozpustím v ňom maslo. Takto mám pripravenú sladkú glazúru, ktorou hotové judáše potriem ihneď po vytiahnutí z rúry (musia byť ešte horúce).

Z tohto množstva cesta pripravíte presne 2 plechy koláčikov. S cestom sa výborne pracuje, je veľmi pružné, nebojte sa preto s tvarmi vyhrať.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Mazanec

Tak ako je u nás zvykom piecť na Vianoce vianočku, pečieme na Veľkú noc mazanec. Je to veľmi podobné pečivo, akurát že jeho príprava je jednoduchšia. Nemusíte sa trápiť so zapletaním copov. Z cesta proste vytvarujete bochník a hotovo.

Maslové uzlíky

Toto sladké pečivo je vlastne akási obdoba vianočky, ktorú my ľúbime najmä na raňajky. Spolu s maslom a marhuľovým lekvárom to je neprekonateľná kombinácia! A hrnček mlieka, či šálka čiernej kávy k tomu.

Vianočka

Vianočka je v našej rodine typické vianočné pečivo. V detstve to bol dokonca jeden z chodov Štedrej večere, V súčasnosti patrí predovšetkým k sviatočným raňajkovým stáliciam.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kvásková vianočka

Vianočka patrí na náš sviatočný stôl už od môjho detstva. Ja ju teraz síce zvyknem pripravovať deťom aj niekoľkokrát do roka, ale tá "Vianočná" je predsa len vždy špeciálna.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

plnené marcipánom

Opité medovníky

vynovená klasika

Čokoládové úliky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta