500 g hladkej múky
300 ml plnotučného mlieka
60 g mäkkého masla
1/2 kocky droždia
70 g kryšťáľového cukru
2 žĺtky
štipku soli
1 vajíčko
40 g medu
15 g masla
Príprava
Kroky: 7
Judáše som piekla síce premiérovo, ale určite nie naposledy. Doma si všetci prsty oblizovali... keďže sú judáše medovo lepkavé. :-)
Začnem prípravou kvásku. Asi 100 ml mlieka trochu zohrejem (aby bolo teplé, ale nie horúce), vmiešam do neho za lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Zamiešam, prikryjem a nechám aspoň 10 minút postáť, kým sa kvasnice neaktivujú.
Do misy od kuchynského robota pridám všetky zostávajúce suroviny na cesto (múku, zbytok mlieka, cukor, naozaj mäkké maslo, žĺtky, a štipku soli) a bublajúci kvások.
Pomocou hnetacieho háku vymiesim hladké a pružné cesto. Prikryjem ho fóliou a utierkou a nechám aspoň hodinu a pol odpočívať. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto premiesim a na pracovnej ploche rozdelím na 24 rovnakých častí (á cca 39-40 g).
Každý kúsok cesta vyvaľkám do približne 20 - 25 cm dlhého valčeka, vytvarujem do požadovaného tvaru a poukladám na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie.
Vytvarované judáše (alebo judášky) potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám ich ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Keďže som ich potrela, ničím ich už neprikrývam.
Rúru vyhrejem na 185 stupňov. Pred vložením do rúry potriem judáše ešte raz vajíčkom a pečiem 12 - 15 minút.
Med rozohrejem v malom hrnčeku a rozpustím v ňom maslo. Takto mám pripravenú sladkú glazúru, ktorou hotové judáše potriem ihneď po vytiahnutí z rúry (musia byť ešte horúce).
Z tohto množstva cesta pripravíte presne 2 plechy koláčikov. S cestom sa výborne pracuje, je veľmi pružné, nebojte sa preto s tvarmi vyhrať.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kváskové panettone
Mazanec
Maslové uzlíky
Vianočka
Tvarohové fánky
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Pečené kváskové buchty
Kvásková vianočka
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Vyskúšajte moje