Best Recipes
s lentilkami

Veľkonočné keksíky

Linecké pečivo nepečieme iba na Vianoce. Podľa mňa sa hodí na akúkoľvek príležitosť, stačí zvoliť tematicky vhodné vykrajovačky. Ak ho nebudete zlepovať džemom, či krémom, stanú sa z neho chutné, chrumkavé keksíky.

potrebujeme:

125 g hladkej múky

125 g ovsenej múky

125 g masla

60 g práškového cukru

1 vajíčko

sušenú pomarančovú kôru

lentilky na ozdobu (nemusia byť)



Príprava
Kroky: 6

Tieto veľkonočné keksíky som ochutila sušenou pomarančovou kôrou. Použiť však môžete aj citrón, či sušené levanduľové kvietky.

1.

Cesto na linecké pečivo pripravujem v kuchynskom robote so sekacím nožom. Do misy dám všetky suroviny a pár stlačení pulzného tlačidla urobí všetku prácu za mňa a ešte aj ruky zostanú čisté :-)

2.

Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinku do chladničky, ale môžete pokojne aj cez noc.

3.

Pred samotnou prípravou sušienkok vyberiem cesto z chladničky o niečo skôr, aby trošku povolilo a nebolo také stuhnuté.

4.

Cesto vyvaľkám a vykrojím vybrané tvary. Hrúbka cesta závisí od veľkosti vykrajovačiek, ktoré chcete použiť. Väčšie tvary vyžadujúj o niečo väčšiu hrúbku cesta.

5.

Vykrojené sušienky poukladám na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov do zlatista (opäť to závisí od veľkosti keksíkov, menšie budú hotové aj za 8-10 minút, väčšie budú potrebovať času viac).

6.

Po vychladnutí ozdobím napríklad lentilkami alebo farebnými polevami. 

Keďže som nechcela plytvať vajíčkami (lebo bielky som nemala do čoho použiť), použila som do týchto keksíkov jedno celé vajce (namiesto dvoch žĺtkov). Ovsenú múku používať nemusíte, ak ju nemáte. Ja som ju mala otvorenú, preto som po nej siahla. Výborne sa hodí napríklad aj pohánková, či mandľová múka. Vystačíte si však aj s "obyčajnou" hladkou.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Vanilkové tortičky

Malé, rozkvitnuté koláčiky, ktoré urobia radosť každému. Je len na vás akú formu zdobenia zvolíte.

Krtkova torta

Doslova kultová torta už niekoľkých generácií v mojej verzii so slaným karamelom.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Sušienky so slaným karamelom

Dobrých, chrumkavých sušienok nie je nikdy dosť!

Expresné mandľové sušienky

Tieto mandľové kôpky si proste musíte zamilovať! Expresné mandľové sušienky dokážete pripraviť v rekornom čase a z rekordne malého počtu surovín.

Plnené medovníky

Predstavujem vám moju zjednodušenú verziu plnených medovníkov. Keď ich polejete roztopenou čokoládou, budú chutiť možno aj lepšie ako tie z obchodu.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

fašiangová dobrota

Kysnuté šišky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta