125 g hladkej múky
125 g ovsenej múky
125 g masla
60 g práškového cukru
1 vajíčko
sušenú pomarančovú kôru
lentilky na ozdobu (nemusia byť)
Príprava
Kroky: 6
Tieto veľkonočné keksíky som ochutila sušenou pomarančovou kôrou. Použiť však môžete aj citrón, či sušené levanduľové kvietky.
Cesto na linecké pečivo pripravujem v kuchynskom robote so sekacím nožom. Do misy dám všetky suroviny a pár stlačení pulzného tlačidla urobí všetku prácu za mňa a ešte aj ruky zostanú čisté :-)
Vypracované cesto zabalím do potravinovej fólie a dám aspoň na hodinku do chladničky, ale môžete pokojne aj cez noc.
Pred samotnou prípravou sušienkok vyberiem cesto z chladničky o niečo skôr, aby trošku povolilo a nebolo také stuhnuté.
Cesto vyvaľkám a vykrojím vybrané tvary. Hrúbka cesta závisí od veľkosti vykrajovačiek, ktoré chcete použiť. Väčšie tvary vyžadujúj o niečo väčšiu hrúbku cesta.
Vykrojené sušienky poukladám na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Pečiem v rúre vyhriatej na 170 stupňov do zlatista (opäť to závisí od veľkosti keksíkov, menšie budú hotové aj za 8-10 minút, väčšie budú potrebovať času viac).
Po vychladnutí ozdobím napríklad lentilkami alebo farebnými polevami.
Keďže som nechcela plytvať vajíčkami (lebo bielky som nemala do čoho použiť), použila som do týchto keksíkov jedno celé vajce (namiesto dvoch žĺtkov). Ovsenú múku používať nemusíte, ak ju nemáte. Ja som ju mala otvorenú, preto som po nej siahla. Výborne sa hodí napríklad aj pohánková, či mandľová múka. Vystačíte si však aj s "obyčajnou" hladkou.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Ovsené linecké koláčiky
Tvarohové fánky
Vanilkové tortičky
Krtkova torta
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Sušienky so slaným karamelom
Expresné mandľové sušienky
Plnené medovníky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Striekané linecké pečivo
Metrový koláč
Opité medovníky
Čokoládové úliky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje