250 ml plnotučného mlieka
1 kocku (42 g) čerstvého droždia
1 PL cukru
500 g hladkej múky
250 g celozrnnej špaldovej múky
štipku soli
100 g prírodného trstinového cukru
175 g masla
4 žĺtky
hrozienka (nemusia byť)
1 vajíčko na potretie
mandľové plátky na posypanie (nemusia byť)
Príprava
Kroky: 9
Pripravím si kvások. Mlieko zohrejem (pozor, nesmie byť horúce, len také vlažné - teplé), pridám lyžícu cukru a rozmrvím do neho kocku droždia. Prikryjem tanierikom alebo pokrievkou a nechám aspoň 10 minút droždie pracovať. Hotový kvások spoznáte podľa toho, že niekoľkonásobne narástol a ako keby naboptnal.
Cesto na vianočku môžete miesiť buď ručne, varechou alebo v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Ja uprednostňujem techniku, je to rýchlejšie a jednoduchšie. Takže do misy kuchynského robota dám múku, cukor, soľ a trochu premiešam. Postupne pridávam žĺtky, rozpustené (ale už trochu vychladnuté) maslo a kvások. Miesim aspoň 3 minúty, kým sa cesto pekne nespojí a nebude sa lepiť na steny misy.
Takto vymiesené cesto prikryjem potravinovou fóliou a nechám na teplom mieste kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem. Môže to trvať približne hodinu. Ak mám v byte chladno, vyhrejem rúru na 40 stupňov, vypnem a dám do nej kysnúť cesto.
Po vykysnutí cesto opäť premiesim (už stačí ručne) a pridám hrozienka. Na pracovnej ploche ho rozdelím na 9 rovnakých častí. Vďaka maslu sa cesto na pracovnú plochu nelepí, takže ho netreba podsýpať ďalšou múkou.
Spodnú časť tvorí cop zo štyroch častí, strednú cop z troch častí a horný cop je pletenec z dvoch častí. Odporúčam začať zapletať vždy od stredu ku krajom. Vianočka tak bude pekne súmerná.
Jenotlivé "poschodia" vianočky zlepím pomocou rozšľahaného vajíčka. Najskôr urobím chrbtom ruky miesto pre vyššie poschodie, natrieme vajíčkom a položím menší cop.
Takto poskladanú vianočku potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem mandľovými lupienkami alebo môžete do nej pozapichovať celé ošúpané mandle.
Aby vianočka počas pečenia držala svoj tvar, zapichujem do nej pre istotu kúsky špajdlí.
Prvých 10 minút pečiem vianočku na 180 stupňov, potom teplotu znížim na 160 stupňov a pečiem ďalších 20 - 25 min. (kontrolujem klasicky špáradlom). Približne v polovici pečenia môžete vianočku prikryť alobalom, aby nebola veľmi tmavá.
Hrozienka a mandle pridávať nemusíte, ak ich nemáte radi. Ale podľa mňa práve hrozienka dodajú vianočke väčšiu šťavnatosť a mandle zase chrumkavosť. Ja som tento raz pridala k hrozienkam aj sušené brusnice.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Kváskové panettone
Kvásková vianočka
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Ovsené linecké koláčiky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Vianočný koláč
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Metrový koláč
Čokoládové úliky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Jemná tvarohová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Mandľovo-jahodový koláč
Vyskúšajte moje