Best Recipes
letná klasika

Čerešňová bublanina

Bez poriadnej bublaniny by to nebolo to pravá leto. Toto je môj veľmi rýchly a jednoduchý recept, do ktorého môžete zakomponovať akékoľvek ovocie. Mne síce chutí najviac táto čerešňová verzia, ale nepohrdnem ani jahodami, malinami, ...

potrebujeme:

3 vajíčka

1/2 - 3/4 šálky prírodného trstinového cukru

1/2 šálky oleja

1 šálku plnotučného mlieka

2 šálky polohrubej špaldovej múky

1/2 balíčka prášku do pečiva

čerešne



Príprava
Kroky: 6

Bublaninu mám rada, keď je v nej ovocia veľa. S ničím to však netreba preháňať, hlavne ak použijete ovocie šťavnatejšie. Môže sa stať, že pustí toľko šťavy, že sa koláčik dobre neprepečie. 

1.

Celé vajíčka vyšľahám v mixéri spolu s cukrom.

2.

Postupne zašľahám aj olej a mlieko.

3.

Nakoniec pridám múku zmiešanú s práškom do pečiva.

4.

Plech o veľkosti 26x36 cm vymažem maslom a vyspypem hrubou múkou.

5.

Na takto pripravený plech vylejem cesto, na ktoré pokladiem vykôstkované čerešne. Množstvo čerešní je na vás. Ja uprednostňujem, keď ich je v koláči viac.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút.

My máme radi bublaninu nižšiu. Ak chcete mať cesto vyššie, stačí použiť menší plech.
V recepte neuvádzam úplne presné množstvo cukru a to z jedného dôvodu, ak mám k dispozícii sladšie ovocie, tak obyčajne použijem cukru menej (niekedy aj menej ako polovicu šálky).

Ja vo svojej kuchyni používam najčastejšie špaldovú múku. Vy použite akú máte radi, alebo si ju nakombinujte spolu s celozrnnou. Bublanina sa vám vydarí aj v prípade, ak nemáte doma polohrubú múku. Použite pokojne hladkú.

Cukor na posypanie nie je podmienkou. Priznám sa, že ja som ho použila len kvôli foteniu, bublaninu vôbec nie je potrebné dosládzať takýmto spôsobom. 

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Jemná tvarohová torta

Lahodný tvarohový koláč zapečený so snehom je oviežujúcou maškrtou predovšetkým počas teplejších mesiacov. Musí byť však dobre vychladený!

Kysnutá kakaová bábovka

Jednoduchá a nadýchaná ako vatička. Presne taká je táto dvojfarebná kysnutá bábovka.

Bodkovaná bábovka

Či už si bábovku radi vychutnávate na raňajky alebo ako sladký olovrant, receptov nie je nikdy dosť. Tento raz vám predstavujem jej bodkovanú verziu.

Acidkový koláč

Jednoduchý a vláčny koláčik, ktorý pripravíte v jednej miske, obohatený o skvelú čokoládovú polevu.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

plnené marcipánom

Slivkové gule

v jahodovej omáčke

Tvarohové guľky

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

základný recept

Tortový korpus

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta

a čokoládovými kvapkami

Sušienky so slaným karamelom

s mletým mäsom

Gyoza taštičky

s tvarohovým krémom

Medová torta

so slaným karamelom

Čokoládové tartaletky

s kuracím mäsom

Cézar šalát

nesmrteľný zákusok

Punčové rezy