Best Recipes
s jablkovým pyré

Kakaová bábovka

Kúpila som si novú formu na bábovku. Tento tvar mi ešte chýbal v mojej zbierke a samozrejme som ju musela hneď vyskúšať. Kakaová bábovka je vďaka jablkovému pyré úžasne vláčna aj na druhý, či tretí deň.

potrebujeme:

200 g masla

1/2 šálky prírodného trstinového cukru

2 vajíčka

2 šálky jablkového pyré

1 ČL vanilkového extraktu

1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky

1 šálku celozrnnej špaldovej múky

1/2 šálky kakaa

1 ČL jedlej sódy

štipku soli


na dokončenie (nemusí byť):

cca 50 g nasekanej čokolády alebo čoko kvapiek

čokoláda na poliatie



Príprava
Kroky: 4

1.

Maslo a vajíčka vytiahnem z chladničky aspoň hodinu pred samotnou prípravou bábovky, aby mali izbovú teplotu.

2.

Zmäkknuté maslo vyšľahám spolu s cukrom. Postupne pridám vajíčka a vanilkový extrakt a opäť dobre vyšľahám.

3.

K maslovo-vajíčkovej zmesi pridám postupne (na striedačku) jablkové pyré a múku zmiešanú s kakaom,  sódou a štipkou soli.

4.

Takto vypracované cesto preložím do bábovkovej formy, uhladím a pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 65 - 70 minút. 

V pôvodnom recepte, ktorým som sa nechala inšpirovať bolo skoro dvakrát viac cukru, ako som použila ja. Ak máte radi sladšie dezerty, tak pridajte cukru aj viac, podľa mňa však pol šálky úplne stačí. A ak pri príprave tejto kakaovej bábovky použijete či už prírodný trstinový cukor, cukor muscovado alebo kokosový cukor, získa príjemný skoro až karamelový podtón. Čím sa zvýraní aj samotná chuť kakaa a každý ochutnávač bude presvedčený o tom, že bábovka je z čokolády a nie z kakaa.

Čokoládové kúsky a / alebo čokoláda na poliatie bábovky je už len taká "parádička" na záver, pre lepší efekt. Bábovku môžete po upečení a vychladnutí podávať len tak bez ničoho. Alebo ju môžete posypať kakaovým práškom. Rovnako si viem k nej predstaviť aj kopček šľahačky, či zmrzliny... Ale to by som musela veeeeľmi poslúchať. 

Ja som piekla bábovku v silikónovej forme, takže som ju pred pečením len veľmi jemnučko potrela troškou oleja (pre istotu). Ak však použijete klasickú bábovkovú formu, odporúčam ju dobre vymazať maslom a vyspypať múkou, aby sa ľahko vyklopila. 
Keďže sa bábovka pečie pri nižšej teplote, trvá jej to dlhšie. Či je už upečená skontrolujete klasickým špáradlovým testom. Po upečení nechávam bábovku prvú približne pol hodinku chladnúť vo forme, v ktorej sa piekla a až potom ju vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť úplne.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta