200 g masla
1/2 šálky prírodného trstinového cukru
2 vajíčka
2 šálky jablkového pyré
1 ČL vanilkového extraktu
1 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky
1 šálku celozrnnej špaldovej múky
1/2 šálky kakaa
1 ČL jedlej sódy
štipku soli
cca 50 g nasekanej čokolády alebo čoko kvapiek
čokoláda na poliatie
Príprava
Kroky: 4
Maslo a vajíčka vytiahnem z chladničky aspoň hodinu pred samotnou prípravou bábovky, aby mali izbovú teplotu.
Zmäkknuté maslo vyšľahám spolu s cukrom. Postupne pridám vajíčka a vanilkový extrakt a opäť dobre vyšľahám.
K maslovo-vajíčkovej zmesi pridám postupne (na striedačku) jablkové pyré a múku zmiešanú s kakaom, sódou a štipkou soli.
Takto vypracované cesto preložím do bábovkovej formy, uhladím a pečiem v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 65 - 70 minút.
V pôvodnom recepte, ktorým som sa nechala inšpirovať bolo skoro dvakrát viac cukru, ako som použila ja. Ak máte radi sladšie dezerty, tak pridajte cukru aj viac, podľa mňa však pol šálky úplne stačí. A ak pri príprave tejto kakaovej bábovky použijete či už prírodný trstinový cukor, cukor muscovado alebo kokosový cukor, získa príjemný skoro až karamelový podtón. Čím sa zvýraní aj samotná chuť kakaa a každý ochutnávač bude presvedčený o tom, že bábovka je z čokolády a nie z kakaa.
Čokoládové kúsky a / alebo čokoláda na poliatie bábovky je už len taká "parádička" na záver, pre lepší efekt. Bábovku môžete po upečení a vychladnutí podávať len tak bez ničoho. Alebo ju môžete posypať kakaovým práškom. Rovnako si viem k nej predstaviť aj kopček šľahačky, či zmrzliny... Ale to by som musela veeeeľmi poslúchať.
Ja som piekla bábovku v silikónovej forme, takže som ju pred pečením len veľmi jemnučko potrela troškou oleja (pre istotu). Ak však použijete klasickú bábovkovú formu, odporúčam ju dobre vymazať maslom a vyspypať múkou, aby sa ľahko vyklopila.
Keďže sa bábovka pečie pri nižšej teplote, trvá jej to dlhšie. Či je už upečená skontrolujete klasickým špáradlovým testom. Po upečení nechávam bábovku prvú približne pol hodinku chladnúť vo forme, v ktorej sa piekla a až potom ju vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť úplne.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Pečené kváskové buchty
Kváskové panettone
Škoricová babka
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Ovsené linecké koláčiky
Tvarohové fánky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Metrový koláč
Čokoládové úliky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Jemná tvarohová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Vyskúšajte moje