110 g hladkej špaldovej múky
110 g celozrnnej špaldovej múky
125 g masla
2 PL práškového cukru
1 žĺtko
štipku soli
cca 2 PL studenej vody
2 červené jablká
1 - 2 PL prírodného trstinového cukru
mletú škoricu
50 g masla
3 PL marhuľového džemu
2 PL mandľového likéru (amaretta) alebo rumu
Príprava
Kroky: 6
Ak pečiem tento koláčik na slávnostnejšiu príležitosť, podávam ho s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Razom sa z neho stane skvelý zákusok.
Najskôr pripravím krehké cesto. Múku, maslo, žĺtko, cukor a štipku soli dám do kuchynského robota so sekacím nožom a pár stlačeniami pulzného tlačidla vypracujem cesto. (Vy ho môžete pokojne vypracovať aj ručne). Keď sa všetky suroviny spoja do akejsi mrveničky, pridám vodu. Najskôr jednu lyžicu a ak sa cesto ešte celkom nespojilo, tak aj druhú. Koľko vody použijem závisí od múky. Keď kúsok cesta stlačím medzi prstami, musí držať tvar. Cesto zabalím do potravinovej fólie a dám na 30 minút do chladničky.
Po vychladení cesta ho vyvaľkám medzi dvoma kusmi potravinovej fólie (alebo papiera na pečenie) a preložím do pripravenej formy na pečenie. Keďže je cesto mastné, nie je potrebné formu vymazávať. Okraje zarovnám a dno popichám vidličkou.
Na takto pripravené cesto poukladám na plátky nakrájané jablká. Poprášim ich cukrom, mletou škoricou a polejem roztopeným maslom.
Dám do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 30 minút.
Potom koláč vyberiem a jablká potriem marhuľovou glazúrou. Tú pripravím veľmi jednoducho - marhuľový džem vymiešam s amarettom.
Potretý koláč dám ešte maximálne na 5 minút do rúry pod gril, aby džem jemne zkaramelizoval. Treba byť však opatrný a koláč strážiť, aby sa nepripálil. Niekedy môžu stačiť len tri minúty.
Výhodou tohto koláča z krehkého cesta je to, že cesto nie je potrebné vopred predpiecť tzv. slepým pečením. Jablká ukladám priamo na surové cesto.
Ak použijem sladšie jablká, ich posypanie cukrom vynechám. Namiesto jabĺk viete použiť aj iné ovocie, napríklad hrušky, či na plátky nakrájané broskyne. Pikantnejšiu chuť dodá koláču pomarančový džem zmiešaný s rumom. Alebo vám napadla iná zaujímavá kombinácia?
Použitie takejto obdĺžnikovej formy na pečenie nie je podmienkou. Na prípravu tohto jablkového koláča sa rovnako hodí aj klasická okrúhla forma s podobne vlnitým okrajom a odnímateľným dnom alebo malé okrúhle formičky, z ktorých sa priamo pripravia jednotlivé porcie.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Pečené kváskové buchty
Kváskové panettone
Škoricová babka
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Ovsené linecké koláčiky
Tvarohové fánky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Metrový koláč
Čokoládové úliky
Bryndzové tyčinky
Muhammara
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Jemná tvarohová torta
Kysnutá kakaová bábovka
Vyskúšajte moje