150 g špaldového rozkvasu
50 g masla
85 g mlieka
250 g hladkej špaldovej múky
štipku soli
1 - 2 PL medu alebo cukru
150 g masla
2 - 3 PL mletej škorice
1 - 2 PL medu
Príprava
Kroky: 12
Tým, že koláč pečiem vo forme na biskupský chlebík, tak sa volá babka. Môžete ho aj na plechu stočiť do kruhového tvaru. Vtedy to bude kringel. Reidling sa zase pečie v bábovkovej forme. Alebo proste upečte závin.
Rozkvas pripravujem už viac-menej od oka, ale na 150 g množstvo budete potrebovať 1 - 2 PL materského kvásku, cca 90 g celozrnnej špaldovej múky a cca 90 g vlažnej vody. Všetko dobre premiešam, zatvorím a nechám na teplom mieste stáť, kým sa jeho obsah minimálne nezdvojnásobí.
Maslo spolu s mliekom a medom dám do malého hrnčeka zohriať a roztopiť. Pozor však na to, aby ste ho nepridávali do cesta horúce, iba vlažné.
Z hotového rozkvasu odvážim potrebné množstvo a zbytok dokŕmim troškou múky a odložím na ďalšie pečenie do chladničky.
Cesto pripravím tak, že v kuchynskom robote s hnetacím hákom vymiesim rozkvas, vlažné mlieko s medom a maslom, múku a štipku soli. Hnetiem aspoň 5 minút, alebo kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy.
Vymiesené cesto nechám v mise a prikryjem ho fóliou (alebo kúpacou čiapkou určenou do sprchy). Nechám odpočívať približne 3 hodiny.
Medzitým pripravím plnku. Maslo vyberiem ešte pred prípravou cesta, aby stihlo dostatočne zmäkknúť. Zmäkknuté maslo vymiešam so škoricou a medom a plnka je hotová.
Rovnako si pripravím aj formu na biskupský chlebík, v ktorom sa bude babka piecť. Vymažem ju trochou zmäkknutého masla a vysteliem papierom na pečenie (aj boky) a ten tiež ešte trošku potriem maslom. Takto mám istotu, že sa mi po upečení podarí koláčik bezpečne dostať z formy von.
Po prvom kysnutí cesto trochu rukou premiesim (preložím) a na pracovnej ploche ho povystieram do tvaru obdĺžnika.
Potriem ho škoricovým maslom a zaviniem ako klasický závin. Ten potom pozdĺžne prerežem (v strede), čím mi vzniknú akési dva copy. Narezávať začínam cca 2 cm od začiatku závinu.
Jednotlivé copy potom opatrne zviniem a snažím sa, aby ich narezaná strana (tá, kde vidno plnku) bola hore.
Presuniem do pripravenej formy na biskupský chlebík, opäť prikryjem a opäť nechám kysnúť. U mňa to boli približne tri hodiny.
Po druhom kysnutí pečiem v rúre vyhriatej na 230 stupňov 10 minút, potom babku prikryjem papierom na pečenie a pečiem ďalej na 190 stupňoch ešte aspoň 15 - 20 minút.
Na sladké kváskovanie používam špaldový kvások. Kŕmim ho len celozrnnou špaldovou múkou. Ak taký nemáte, podľa mňa bude fungovať aj ražný. Najnovšie mám však za sebou už aj pokusy s tuhým kváskom, lievito madre a ten je na sladké kváskovanie ako stvorený.
Ako to už pri kváskovom pečení býva, nedá sa nič napísať úplne presne. Najmä čo sa časov týka. Všetko totiž závisí od sily vášho materského kvásku, od teploty v miestnosti, od druhu múky, ktorú používate, ... Nie je potrebné sa ale vopred stresovať, sledujte len priebežne ako sa vaše cesto správa.
Ak by ste mali už zamiesené cesto, ale nemali by ste nakoniec čas na pečenie, pokojne ho dajte do chladničky, tam na vás počká.
Vďaka škorici a maslu (ktorého je v tomto koláčiku viac ako dosť) bude babka dostatočne sladká a výdatná. Pre nás sú tie 2 lyžice medu, ktoré som celkovo pridala, viac ako postačujúce. Ak ste však zvyknutí na "klasické" sladké koláče, pridajte pokojne aj viac. Nemusí to byť med, kľudne aj cukor. Všetko závisí od vašej chuti a preferencie.
Tekutiny, v tomto prípade mlieko, vážim. Preto ten údaj v gramoch a nie v mililitroch. Lebo keď vážim múku, či maslo, odvážim už aj to tekuté a nemusím špiniť odmerku.
Objavujte
Podobné inšpirácie.
Pečené kváskové buchty
Kváskové panettone
Škoricová vločka
Makové kvety so slivkovým lekvárom
Kváskové makovky
Kváskový mazanec
Striekané linecké pečivo
Opité medovníky
Vyskúšajte
Moje ďalšie inšpirácie.
Metrový koláč
Čokoládové úliky
Ovsené linecké koláčiky
Bryndzové tyčinky
Domáci hamburger
Brokolicová polievka
Hŕstková polievka
Tortový korpus
Ešte niečo ?
Nové inšpirácie.
Muhammara
Tvarohové fánky
Fúkané orechové rožky
Martinské rožky
Tekvicové sušienky
Kefírové langoše
Makový slimák
Škoricové muffiny
Vyskúšajte moje