Best Recipes
s vločkami a tvarohom

Šťavnatý ríbezľový koláč

Toto je jeden z koláčov, ktorý si upečiem vždy, keď mám chuť maškrtiť. Vďaka použitým ingredienciám mám výčitky svedomia o niečo menšie.

na cesto:

1 šálku hladkej špaldovej múky

1/2 šálky celozrnnej špaldovej múky

1 a 1/2 šálky špaldových vločiek

1 šálku prírodného trstinového cukru

200 g masla

1/2 ČL prášku do pečiva


na náplň:

250 g jemného tvarohu

150 g bieleho jogurtu

2 vajíčka

cca 4 PL medu alebo cukru

1 ČL vanilkového extraktu

ríbezle



Príprava
Kroky: 7

1.

Najskôr pripravím tvarohovú náplň. Všetky suroviny na náplň vymiešam v miske a nechám odstáť, kým pripravím cesto.

2.

Do kuchynského robota so sekacími nožmi vložím múku, vločky, prášok do pečiva, cukor a maslo. Spracujem do konzistentnej hmoty, čo trvá asi 30 sekúnd. Ak robot nemáte, môžete pripraviť cesto aj ručne. Treba však pracovať rýchlo, lebo maslo začne pod rukami mäkknúť a cesto sa môže lepiť.

3.

Cesto utľapkám do okrúhlej formy s nízkym okrajom a vložím na pár minút do chladničky.

4.

Kým sa cesto chladí, odstopkujem a umyjem ríbezle.

5.

Cesto vyberiem z chladničky, vylejem naň už vymiešanú tvarohovú náplň a posypem ríbezľami.

6.

Pečiem v rúre vyhriatej na 175 stupňov približne 50 minút až hodinu. Kým nie je tvarohová náplň stuhnutá a cesto na povrchu zlatohnedé.

7.

Tento úžasný šťavnatý koláč podávam dobre vychladnutý.

Vďaka ríbezliam nie je tento koláč veľmi sladký, skôr kyslejší a to mám veľmi rada. Ak si ho však chcete pripraviť v sladšej verzii, stačí zmeniť ovocie. Prípadne si k nemu dopriať aj kopček zmrzliny.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Makové kvety so slivkovým lekvárom

Niekedy stačí jedna malá "úprava" a obyčajné makové buchty doslova rozkvitnú.

Pečené kváskové buchty

Pečené buchty sú asi u väčšiny z nás taká kysnutá klasika. A je jedno či ich máte radi lekvárové, tvarohové, či makové. Ich kvásková verzia je pre niekoho možno vyšší level, ale stojí za vyskúšanie.

Kváskové panettone

Poznáte Panettone? Je to typické talianske sviatočné sladké pečivo. Obyčajne sa pripravuje z droždia, hrozienok, ale aj kandizovanej citrusovej kôry, či mandlí... Ja som si tento rok vytýčila ako výzvu jeho kváskovú úpravu. I keď je príprava cesta o niečo zdĺhavejšia, nie je to nič náročné a výsledo

Škoricová babka

Tiež máte tak radi všetko škoricové ako my? Nedalo mi to a popri kváskovom pečení chlebíka som sa pustila aj do skladkých kváskových pokusov. Výsledkom je napríklad táto fantastická škoricová babka.

Tvarohové fánky

Tradičná fašiangová dobrota v nekysnutej verzii, s tvarohom.

Kysnuté šišky

U nás sa robia šišky naozaj len na fašiangy. Tento raz som pre vás pripravila ich klasickú, kysnutú verziu. Tak nech sa podaria!

Striekané linecké pečivo

Linecké pečivo môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Tento raz som ho ochutila citrónom a pripravila z neho takéto milé keksíky.

Martinské rožky

Ako už samotný názov napovedá, ide o pečivo, ktoré sa zvyklo (a niekde ešte stále zvykne) piecť na Martina. Pečú sa tak z kysnutého, ako aj z krehkého cesta.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

s medvedím cesnakom

Špenátové palacinky

chrumkavá chuťovka

Bryndzové tyčinky

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

zeleninová nátierka

Muhammara

s kúskami čokolády

Tekvicové sušienky

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta

s kakaovým korpusom

Tiramisu torta