Best Recipes
menej tradičná verzia

Vaječný likér trochu inak

Vaječný likér (alebo koňak) poznáme asi všetci. A predpokladám, že pre mnohých z nás predstavoval v detstve prvý "kontakt" s alkoholom... Tentoraz vám však prinášam jeho novšiu verziu, bez cukru a s kokosovým mliekom. Skvelý aj ako jedlý darček.

potrebujeme:

250 ml plnotučného mlieka

400 ml plechovku kokosového mlieka

4 žĺtky

1 ČL vanilkového extraktu

štipku muškátového oriešku a mletej škorice

med (nemusí byť)

rum (nemusí byť)



Príprava
Kroky: 5

1.

Plnotučné mlieko spolu s kokosovým mliekom dám do hrnčeka a pomaličky zohrievam. Nesmie sa variť, inak sa pripáli.

2.

V miske si vymiešam metličkou žĺtky a najskôr naozaj pomaličky, po lyžičkách do nich vmiešavam zohriate mlieko. Ak by ste ho pridávali rýchlo, žĺtky sa vám môžu zraziť a nebudú krémové. Takže tá trpezlivosť je v tomto prípade na mieste.

3.

Vymiešané žĺtky s mliekom opäť prelejem do hrnčeka a pomaličky, na nízkej teplote zohrievam, kým všetko trochu nezhustne a žĺtky sa tepelne neupravia. Môže to trvať aj 15 - 20 minút. Počas tejto doby odporúčam veľmi často miešať metličkou.

4.

Ochutím muškátovým orieškom a škoricou. Podľa chuti dosladím medom.

5.

No a ak nerobíte likér aj pre deti, tak záverečnou, neodmysliteľnou bodkou je vmiešanie nejakého dobrého rumu, koňaku alebo pokojne aj whiskey. Množstvo nechám na vás. 😊

Pre bohatšiu smotanovú chuť môžete nahradiť plnotučné mlieko šľahačkovou smotanou, prípadne bezlaktózový aj mandľovým mliekom. Ja sa snažím používať kokosové mlieko s čo najvyšším podielom kokosovej dužiny (60 - 70%). Muškátovým orieškom a mletou škoricou nešetrite. Ich vôňa k Vianociam proste patrí a k likéru zvlášť. 

Skúšala som už aj verziu úplne bez cukru, musím však priznať, že to nebolo ono (aj keď netvrdím, že to bolo zlé, pri tom likéri nejakú sladkú chuť predsa len očakávate). 

Ak by ste chceli likér o niečo hustejší, použite z kokosového mlieka len jeho tuhú časť, nie vodu. Hustý ale neznamená tuhý, bude proste taký krémovejší, ale stále dosť tekutý na to, aby ste ho vedeli nalievať a prelievať. 

Med odporúčam pridávať až po odstavení likéru zo sporáku, aby si zachoval čo najviac zdraviu prospešných látok. Ak použijete nejaký sladší rum, medu zrejme nebudete musieť pridávať veľa.

Inšpirovala som vás? Pošlite aj priateľom...


Objavujte

Podobné inšpirácie.

Mandľové biscotti

Známe talianske chrumkavé pečivo má mnoho podôb. Pri každej verzii však musíte dodržať vždy ten istý postup. Aby boli biscotti naozaj chrumkavé, musia byť dvakrát pečené.

Kakaové makrónky

Poviem vám, že upiecť makrónky bola pre mňa asi tá najväčšia kuchárska výzva. Vyžiadalo si to niekoľko nevydarených pokusov, ale nakoniec sa mi predsa len podarili!

Bryndzové tyčinky

Veľmi jednoduchý a najmä vďačný recept na niečo malé, chrumkavé na maškrtenie.

Tekvicové sušienky

Voňavé, korenené a vďaka tekvici vláčne sušienky ako stvorené v chladnejších dňoch k šálke horúceho čaju.

Syrové praclíky

Rovnováha musí byť vo všetkom. Aj vo vianočnom pečení. Preto je dobré mať v zálohe recept napríklad na takúto chrumkavú syrovú chuťovku.

Perníková granola

Moja vianočná edícia obľúbenej chrumkavej vločkovej pochúťky. Skvelý tip na jedlý darček pre tých, ktorí majú radi rôzne vločky, orechy, semienka, či mrazom sušené ovocie..

Opité medovníky

Medovníky patria bez debaty k najtradičnejším vianočným koláčikom. Ja vám tento raz ponúkam ich menej tradičnú, ale nemenej chutnú (ak nie chutnejšiu) "opitú" verziu.

Čokoládové úliky

Úliky sú klasickou nepečenou sviatočnou sladkosťou. Musím sa však priznať, že ja som ich nepripravovala ešte ani raz. Až do chvíle, kedy som narazila na tento skvelý recept. Ide o verziu bez piškót a pridaného cukru.

Vyskúšajte

Moje ďalšie inšpirácie.

dvojfarební prekvapenie

Metrový koláč

verzia s vločkami

Ovsené linecké koláčiky

zeleninová nátierka

Muhammara

s domácou žemľou

Domáci hamburger

zasýti a zahreje

Brokolicová polievka

aj ako hlavný chod

Hŕstková polievka

základný recept

Tortový korpus


Ešte niečo ?

Nové inšpirácie.

bez vajíčka

Kefírové langoše

so slivkami

Makový slimák

so štipkou kardamónu

Škoricové muffiny

so snehovou čapicou

Jemná tvarohová torta

jemná a nadýchaná

Kysnutá kakaová bábovka

s mandľovým maslom

Mandľovo-jahodový koláč

s čokoládovou polevou

Acidkový koláč

so žĺtkovým krémom

Mandľová torta

s maslovým krémom

Vanilkové tortičky

so slaným karamelom

Krtkova torta